DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Formula-E

A szingapúri faltól a bajnoki címig - Piquet sem érti, hogy történhetett

Nagyot fordult a világ Nelson Piquet-vel, nem csak az F1-es karrierje óta, hanem még a Formula-E szezonjának kezdete óta is, hiszen eleinte még dobogóban sem bízott, most pedig mégis bajnokként ünnepelhet.

Piquet egy drámai, az utolsó pillanatokig fordulatokat tartogató londoni futam végén tudott egyetlen pontot megőrizni előnyéből Sebastien Buemivel szemben, így ő lett az új elektromos sorozat első bajnoka. A brazil 17 pont előnnyel kezdte meg a hétvégét, ami már az első futam után 5 pontra csökkent, amikor pedig a vasárnapi időmérőn az eső eleredése után kellett pályára lépnie, úgy érezte, minden elveszett. A svájci a 6., ő pedig a 16. helyről startolt, végül mégis két hellyel riválisa mögött ért célba, ami éppen elégnek bizonyult.

„Amikor az időmérőn esni kezdett, azt éreztem, hogy ennél rosszabb már nem is lehetne a helyzet” - gondolt vissza immár a bajnoki címmel a zsebében Piquet. „Viszont ez az egész levette a vállamról a nyomást, hiszen veszítenivaló nélkül állhattam oda a versenyre, agresszívan vezettem és végül összejött. A csapat arra kért, hogy semmiről ne kérdezősködjek a futam során, csak vezessek, a többiről pedig majd ők gondoskodnak. Ennek megfelelően be is fogtam a számat, és csak akkor tudtam meg, hogy nyertem, amikor a televíziós kommentátor bejelentkezett a rádiómon, hogy interjút készítsen a bajnokkal!”

Az ifjabb Piquet rengeteg sorozatban kipróbálta már magát azóta, hogy az ütközésbotrány következményeként 2009-ben távoznia kellett az F1-ből, és noha ért el sikereket, igazán megvetnie a lábát a Formula-E-ben tudta. Bár a dolgai itt sem mentek simán eleinte, hiszen a China Racing kínai vezetőségével és mérnökeivel többször is kommunikációs gondjaik akadtak a versenyek során, ami értékes pontokba került.

„Rendkívül kemény volt ez a bajnokság, a mezőny minőségi versenyzőkből állt, akik mind tisztelték egymást. A küzdelem kemény volt, de szórakoztató” - méltatta riválisait a brazil.

„A szezon elején még nagyon sokat küszködtünk a csapattal - akkoriban még azt is meglepetésnek tartottam volna, ha az év során egyáltalán felállhatunk a dobogóra, de aztán gyorsan egyenesbe hoztuk a dolgokat. Sok munkára és befektetésre volt ehhez szükség, de elképesztő, ami történt. Különösen annak fényében, hogy két héttel a bajnokság kezdete előtt még nem volt szerződésem, és amit ekkor megkötöttem a csapattal, az is csak öt versenyre szólt.”

A Formula-E szezonjának végeztével Piquet egyelőre a globális ralikrossz-bajnokságban versenyez tovább. Arról egyelőre nincs hír, hogy címvédőként ott lesz-e majd az elektromos sorozat második idényének októberi rajtjánál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: