DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Wolff: Legyenek plusz autók a fiataloknak

A Mercedes vezére szerint a csapatoknak indítani kellene egy harmadik autót is az F1-ben, de szigorú megkötésekkel, hogy segítsék a fiatalok karrierjét - ha nem lesz megoldás, akkor felesleges nevelni az utánpótlást.

Érezhetően nagy problémát jelent a Formula-1 pilótapiacán a nagy csapatok utánpótlás-nevelése: sorra jönnek a tehetségek, de egyszerűen nem jut nekik hely, egyéb anyagi hátterük pedig nincs, így csak a támogató istállóban bízhatnak. Antonio Giovinazzi, Pascal Wehrlein, Stoffel Vandoorne és talán Esteban Ocon is ennek eshet áldozatául, pedig mindanniyan kiváló versenyzők - Toto Wolff, a Mercedes vezére előállt egy javaslattal.

"Van egy egyszerű megoldás: legyen mindenkinek egy harmadik autója és kössük ki, hogy abba csak fiatal pilótát lehet ültetni, méghozzá maximum két évig" - mondta Wolff. "A költségek nem lennének túl nagyok, a rajtrácson még több autó lenne és fantasztikus show-t produkálnának ezek a frissen megérkező fiatalok, ahogy kőkeményen harcolnak a Valtterikkel és a Lewisokkal" - magyarázta.

toto



Ez már csak azért is hasznos lenne, mert utánpótlással a világbajnoki címre esélyes csapatok rendelkeznek, de éppen ők azok, akik nem nagyon akarnak rizikózni a fiatalokkal, hiszen általában komoly, rutinos sztárpilótákkal rendelkeznek. "A topcsapatok nem fognak kockáztatni és mondhatjuk, higy ez így unalmas. Kockáztatnunk kellene, 18-19 éves fiatalokat topautóba ültetni és esélyt adni nekik."

"Az viszont gond, ha az ő tanulási folyamatuk miatt elveszítjük az egyéni vagy a konstruktőri világbajnokságot. Sem mi, sem a Ferrari nem tette ezt az az utóbbi időben. A juniorcsapat, mint például a Red Bullnak a Toro Rosso, nem opció számunkra, mert nyolcvan-száz millió dollárt kell rákölteni évente, ezt nem akarjuk megtenni."

"Ha nem találunk megoldást, akkor megkérdőjeleződnek a juniorprogramok és visszatérünk a fizetős versenyzőkhöz. Mert a Red Bull kezdte el és sikeres is volt ezzel, de most már nekünk, a Ferrarinak, a McLarennek, a Renault-nak ia van juniorprogramja és ha ezeknek a fiataloknak nem találunk helyet, akkor nincs értelme csinálni. Ez pedig nagyon sajnálatos lenne a versenyzői színvonal szempontjából."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: