DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Raikkönené az utolsó nap, Alonso és Sainz is megvillant

A finn ferraris szinte lemásolta Vettel csütörtöki pályacsúcsát és bár délelőtt még betlizett a McLaren, valamint a Renault, délután mindkét csapat feltámadt és erős idővel zárta a tesztidőszakot.

Nem kellett sokat várni a McLaren újabb technikai hibájára a téli utolsó tesztnapon, ezúttal turbóprobléma miatt állt félre füstölő autóval Fernando Alonso - most is hosszú órákra kiszálltak a játékból a wokingiak. Ezúttal viszont nem maradtak egyedül ezen a téren, a gyári Renault váltógondja Carlos Sainznak is csak néhány kört engedélyezett délelőtt, az enstone-iak csak a délután második felében tudtak újra bekapcsolódni.

A napot viszont ezúttal is a Ferrari húzta be, Kimi Raikkönen alig négy századmásodperccel maradt el Sebastian Vettel tegnapi pályacsúcsától a hiperlágy gumikon délelőtt és ezt később sem tudta megdönteni senki, 1:17,221-gyel a finné volt a legjobb idő pénteken. 

raikkönen_2



Reggel egyébként nem csak Alonso, de Charles Leclerc miatt is lengett a piros zászló, a Sauber újonca összetörte az autóját és később bevallotta, hogy buta hibát követett el - délután azért ő is javult, de a középmezőnytől egyelőre messze van a kiscsapat. Imponálóan gyors volt viszont a Haas, Romain Grosjean végig ott volt az élmezőnyben, övé volt a teszt legjobb köre szuperlágy gumikon és a 181 megtett körrel első helyen is végzett a vonatkozó listán, a teszt során nagyon biztatóan ment az amerikai istálló.

Az utolsó szűk egy óra egyébként tűzijátékot hozott, előbb Bottas és Ricciardo javított az idején, majd megérkezett a technikai hibát elhárító Renault képviseletében Carlos Sainz és felugrott a második helyre, újabb jelét küldve annak, hogy a franciákkal számolni kell idén. A legvégén aztán Fernando Alonso került a figyelem középpontjába, a mclarenes sorra dobálta az 1:17-es köröket a hiperlágy gumikon, sőt, néhány másodpercre új pályacsúcsot is felállított, de ezt elvették tőle, mert levágta a sikánt.

Összességében tehát bár a délelőtt még a McLaren és a Renault betlijéről szólt, mindkét csapat impresszív tempót mutatott a nap vége felé és befértek az első háromba, Raikkönent viszont senki nem tudta legyőzni - a ferraris 157 kört teljesített, ezzel ezen a listán is ott volt a legjobb háromban. 

A 156 kör és a hetedik hely is biztató Brendon Hartley-tól és a Toro Rossótól, főleg hogy a hajrában már nem villogtak, ekkor lépte át a faenzaiakat több csapat is. Hogy mit szűrhetünk le mindebből, azt a következő napokban kifejtjük, de az igazi csata majd Melbourne-ben kezdődik...

Az utolsó tesztnap végeredménye:

1800_1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: