DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Exkluzív: Kőszegről irányítják a McLarent!

Gondolná, hogy alkalomadtán egy kőszegi családi ház kertjéből érkeznek olyan utasítások a McLaren wokingi központjába, amelyek nemcsak a versenyistállóra, hanem az egész cégcsoportra hatással vannak? Pedig így van! Martin Reiss, a patinás brit márka üzletfejlesztési igazgatója – aki egyébként Romain Grosjean menedzsere is – a határmenti kisvárosban él, és mint a formula.hu-nak elárulta: sosem érezte még olyan jól magát a bőrében, mint amióta áttette hozzánk a székhelyét!

A 61 esztendős, mindig mosolygós és jókedvű üzletember a Forma-1-es paddock egyik ismert arca: köztiszteletben áll, mindenki tudja róla, hogy elképesztően erős kapcsolatrendszerrel bír, mégsem tartozik azok közé, akik keresik a reflektorfényt. Szakmájában régi motorosnak számít: Csehországban született, családjával korán Svájcba költözött, egészen fiatalon megfertőzte a motorsport és 1980 óta saját ügynökségét vezetve van jelen a sportvilág üzleti oldalán. Karrierje során olyan versenyzőket menedzselt, mint például Stefan Belloff, Stefan Johansson, Manfred Winkelhock, Elio de Angelis, Christian Danner és Andrea de Cesaris, az utóbbi néhány évben pedig Romain Grosjean útját egyengeti.

martin-reiss-02



„Nekem is volt némi közöm ahhoz, amikor a Genii Capital felvásárolta a Renault-t és Lotust csinált belőle. Miután sikeresen lezajlott az átvétel, a Genii-s srácok felkértek, hogy segítsek nekik az üzleti, kereskedelmi dolgokban. Ekkor találkoztam Romainnal, Eric Boullier pedig egyébként is közeli barátom volt. Ő kért fel arra, hogy segítsem Romaint, azt mondta, hogy egy érett, tapasztalt menedzserre van szükség, aki olyan, mintha az apja vagy a bátyja lenne, akiben a végletekig megbízhat. Elkezdtünk együtt dolgozni és a kapcsolatunk tényleg olyan lett, mintha testvérek lennénk” – mondta a formula.hu-nak a szakember.

Hogyan lett a Lotus egyik vezetőjéből, Grosjean menedzseréből a teljes McLaren-cégcsoport üzletfejlesztési igazgatója? „A McLaren előző tulajdonosi körét is jól ismertem, mert dolgoztunk együtt a múltban, és amikor Eric Boullier ide szerződött, látva azt, hogy mennyi mindent sikerült tető alá hozni a Lotusnál, felkértek, hogy elvállalnám-e ugyanazt a feladatot itt is. Jómagam soha életemben nem voltam alkalmazott, mindig a saját ügynökégemen keresztül felkéréssel, exkluzív mandátummal dolgoztam és ez így van most is” – fogalmazott az üzletember, akinek legfontosabb magyar kötődése a neje: szombathelyi származású hölgyet vett feleségül.

Üzleti és szakmai sikerek ide vagy oda, Reiss kerek-perec kimondja: a legjobb dolog, ami történt vele élete során, hogy összehozta a sors a feleségével, Edinával, akivel több Szombathely környéki nyaralás után 2011-ben úgy döntöttek, hogy Kőszegre költöznek. „Számomra igazi paradicsom, mesés vidék, tiszta levegővel. Nagyon jól érzem ott magam, ráadásul munka szempontjából is tökéletes hely. Bécs egyórányi autóútra van, közel a repülőtér, minden klappol. Túlzás nélkül mondhatom, hogy soha életemben nem voltam még ennyire nyugodt és kiegyensúlyozott, mint amióta Magyarországon élünk. A Magyar Nagydíjak alkalmával Romain is eljön hozzánk egy-két napra, mert imád főzni és együtt főzőcskéznek a feleségével és az én feleségemmel” – mondta lapunknak a menedzser.

martin-reiss-01

Valóban elmondható-e, hogy olykor-olykor Kőszegről érkeznek olyan utasítások, amelyek jelentős hatással vannak a McLaren Forma-1-es istállójának, valamint a cégcsoport többi leányvállalatának üzleti életére? Naná! A jó humorú üzletember még egy kedves történettel is alátámasztotta, hogy alkalomadtán bizony ez a helyzet: „Ilyen is van, elég gyakran, mert bár sok időt töltök a bécsi irodában, minden héten két vagy három napot otthon töltök Kőszegen. Van is egy mókás sztorim erről. Egyszer a McLaren csúcsmenedzsmentje telefonkonferenciát tartott. Az egyik résztevő Bahreinben ült egy irodában, egy másik vezető New Yorkból kapcsolódott be, volt aki Wokingból csatlakozott, míg én otthon ültem a kőszegi házunk kertjében. Javában ment a konferenciabeszélgetés, amikor az egyik résztvevő megszólalt: ’Mi a fene a háttérben ez a madárcsicsergés?’ Mondtam nekik, hogy ’Nyugi, tőlem jön, ez Magyarország, egy igazi paradicsom!’”

Martin Reiss nagyinterjút adott lapcsoportunk nyomtatott kiadványának: amennyiben kíváncsi arra, hogyan lesz valakiből Forma-1-es csúcsmenedzser Kelet-Európából indulva, mit és hogyan csinál az, aki egy Forma-1-es versenyző útját egyengeti, illetve hogyan látja egy igazi bennfentes a sportág üzlet oldalát, annak érdemes lesz fellapoznia az Autósport és Formula Magazin következő, augusztusi számát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: