DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Lekopírozták a spái időjárás-jelentést Monzára

Ha utólagosan vetünk egy pillantást arra, hogy milyen időt jósolt a Belga Nagydíj hétvégéjére az F1 saját szolgáltatója, és összevetjük azt az e hétvégi monzai jelentéssel, számos egyezést találunk. De vajon a valóságban is így lesz?

Dppi_00115013_689



Spában szokatlanul meleg, napos időt jósolt az UBIMET a hét minden napjára, leszámítva a vasárnapot, ahol esélyt láttak arra, hogy eső éri el a pálya területét. Végül a csapadékból semmi nem lett, így a futam is száraz körülmények között zajlott.

És a jelek szerint Monzában is kísértetiesen hasonló lesz a helyzet, ahol ezen a hétvégén már ismét akcióba lép az F1 mezőnye. Csütörtöktől szombatig száraz, 30 °C körüli hőmérsékletet jósolnak, a három nap során esőfelhők legfeljebb a Monzától északra fekvő hegyekben alakulhatnak ki. Vasárnapra aztán a pálya felett is sűrűbb felhőréteg gyűlhet össze, ami az eső valószínűségét is megnöveli, különösen a délután folyamán. A nappali hőmérsékletet így is 28 és 30 °C környékére teszik, de az UBIMET hangsúlyozza, „nem zárható ki annak esélye, hogy eső érinti majd a futamot is”.

Spában sem volt kizárható, de ott mégsem esett - meglátjuk, hogy ezen a hétvégén miképp dönt majd az időjárás. Monzában egyébként is hagyományosan ritka, hogy vizes pályán kell versenyeznie a mezőnynek: a 2008-as felhőszakadás előtt csak 2004-ben részben, valamint 1981-ben és 1956-ban voltak nedvesek a körülmények a futamon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: