DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Spa: Fangio, Senna és Raikkönen pályája

A finn pilóta összes F1-es győzelmének egyötödét a spái pályán szerezte, ahol hétvégén Hamilton is feliratkozhat a legjobbak közé. A mezőnyben egy „szinte belga” pilótát találunk – érdekességek a Belga Nagydíjról, a formula1.com gyűjtésében.

0,7: A legszorosabb Belga Nagydíj befutója másodpercben. Nem ma történt, 1961-ben ennyivel nyert Phil Hill Wolfgang von Trips előtt.

2: Ennyi belga versenyző nyert futamot a Formula-1-ben, név szerint Jacky Ickx (8) és Thierry Boutsen (3). Érdemes hozzátenni, hogy Max Verstappen Belgiumban született, nőtt fel, és belga útlevéllel utazik.

3: Nem csupán Spában rendeztek Belga Nagydíjat (amely helyszín 48-szor adott otthont a versenynek), hanem Nivelles (2) és Zolder (10) versenypályáján is.

4: Az időmérők legjobbjai Juan Manuel Fangio és Ayrton Senna az Ardennekben, mindketten 4-szer startoltak a pole-ból. Lewis Hamilton hétvégén beérheti őket.

8: Csupán ennyi pilóta ért célba az 1998-as Belga Nagydíjon, miután tömegbaleset tizedelte a mezőnyt a rajtnál és újraindításnál is.

12: A legeredményesebb csapatok ennyiszer nyertek Spában – a Ferrari és McLaren is azonos számú győzelemmel rendelkezik.

16: Ilyen hátulról is győztek már Spában. Michael Schumachernek sikerült 1995-ben.



20: Kimi Raikkönen összes Formula-1-es győzelmének ennyi százalékát szerezte Spa-Franchorchamps-ban, 4-et pályafutása szintén 20 sikeréből.

21: Nem is gondolnánk, milyen sok belga versenyző vett már részt Formula-1-es nagydíjon. Utoljára Stoffel Vandoorne, Fernando Alonso bahreini helyettese a McLarennel.

28: Ekkora százalékban használják a gázt a pilóták az első hajtűkanyarban, a második sebességi fokozatban vett La Source-ban.

37: Tavaly ennyi bokszkiállás történt a Belga Nagydíjon.

45: Egy meggyőző szám: a Spában versenyző pilóták ekkora százaléka állt már dobogóra Belgiumban.

244,7: A leggyorsabb átlagtempó egy körön, versenyben Belgiumban. Ezt is a régi pályán sikerült elérni, Chris Amonnak 1970-ben egy March segítségével.

14 120: Az eredeti Spa-Franchorchamps pálya hossza méterben, ahol az első Belga Nagydíjat tartották 1950-ben. 1970-ig használták ezt a vonalvezetést, a népszerűtlen pálya – furcsa ezt hallani úgy, hogy ma ez az egyik nagy kedvenc – veszélyessége miatt került ki a naptárból.

4:34.1: Az 1950-es verseny leggyorsabb köre, amelyet Juan Manuel Fangio ért el Alfa Romeóval. Tavaly a futamban teljesített legjobb eredmény 1:52.4 volt.

3 óra, 3 perc 46,3 másodperc: Eddig tartott a leghosszabb Belga Nagydíj, az 1952-es, melyet Alberto Ascari nyert Ferrarival. A versenytáv 508 kilométer volt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: