DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Továbbra is kérdéses a Német Nagydíj jövője

Két év után tér vissza az F1-es mezőny Németországba, de amíg Hockenheimnek ezen kívül csak 2018-ra van szerződése, bizonytalan, mi lesz Sebastian Vettel és Nico Rosberg hazai futamával.

A Hockenheim és a Nürburgring 2007 óta váltotta egymást a naptárban, és az egyértelmű anyagi problémák ellenére 2014-ig sikerült tartani a rotációs rendszert. Ám 2015-ben a Nürburgring nem tudta vállalni a rendezést, Hockenheim pedig nem tudott beugrani a helyére, így tavaly elmaradt a Német Nagydíj. Idén visszatér a baden-württembergi aszfaltcsík, de jövőre korántsem biztos, hogy a másik helyszín vállalni tudja a rendezést. Ami azt illeti, Hockenheim jövője is erősen kérdéses, hiszen azt még a szervezők sem tudják, hogy mi lesz a 2018-as futam után, melyre még szerződésük van Bernie Ecclestone-nal.



„Egyértelmű, hogy szeretnénk megtartani a Forma-1-et, már csak a pálya imázsa miatt is. De csakis akkor, ha gazdaságilag kifizetődő lesz” - mondta Georg Seiler, a hockenheimi pálya első embere a német SID hírügynökségnek. Ugyanez a helyzet a Nürburgringgel is: „Szeretnék Német Nagydíjat rendezni” - mondta Mirco Markfort, a helyszín márciusban tisztségébe lépett vezetője. „De ehhez megfelelő gazdasági körülmények kellenek, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy bármi áron Forma-1-es versenyt rendezzünk.”

Seiler szerint az okozza a problémát, hogy az Azerbajdzsánhoz hasonló új helyszínek egyre csak feljebb strófolják a rendezés díjat. „Ha 20 ország fejenként 50 millió eurót fizetne a rendezését, akkor csak ilyen helyszíneken rendeznének F1-es versenyeket. De a mi esetünkben nincs állami támogatás, csak a rajongókra támaszkodhatunk.” Tíz évvel ezelőtt, amikor Michael Schumacher még Ferrarival rótta a köröket, elképzelhetetlen volt, hogy a német helyszín olyan alacsony nézőszámokat produkáljon, mint mostanában: 2014-ben 52 ezren látogattak ki a pályára vasárnap, és az RTL szerint pontosan ennyi tikett értékesítésénél tartanak most is - ezzel pedig alulmúlják a célként kitűzött hatvanezret.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: