DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Versenyen is büntetik a pályaelhagyást

A Nemzetközi Automobil Szövetség már nem csak az időmérőn veszi el a pilóták körét pályaelhagyás után, hanem verseny közben is szankciókkal lép fel a renitensekkel szemben.

A versenyfelügyelők a Hungaroringen az eddigieknél is körültekintőbben figyelik a pályaelhagyást - a pálya két neuralgikus pontja ebből a szempontból a négyes és a tizenegyes kanyar, ahol a versenyzők rendre elhagyják az aszfaltcsíkot, és köztudomású volt, hogy az edzéseken törlik a vétkes pilóták idejét.



Ám az FIA szombaton újabb közleményben tudatta a csapatokkal, hogy nem csak a kvalifikáción, hanem a versenyen is szankcionálják azokat a pilótákat, akik vétenek az előírások ellen. A kerékvetőkbe épített szenzorok akkor észlelik hibaként a pályaelhagyást, ha az autó legalább 20 centiméterre lépi át a fehér vonalat.

Eddig még nem volt arra példa, hogy a versenyen is büntessék a pályaelhagyást, ám a vasárnapi Magyar Nagydíjtól kezdve ez a változás is életbe lép majd. A Nemzetközi Automobil Szövetség szerint azok a pilóták, akik háromszor átlépik a fehér vonalat, előbb figyelmeztetésben részesülnek, a negyedik kiszélesítés azonban áthajtásos büntetést vonhat maga után.

„Bármely pilóta, amely az említett kanyarokban háromszor elhagyja a pályát, előbb fekete-fehér figyelmeztető zászlót kap, a következő hiba pedig automatikusan a versenybírák elé kerül majd, mivel nem tett meg mindent azért, hogy elkerülje a pályaelhagyást. A pilóták ennek eredményeként áthajtásos büntetésben részesülhetnek majd” - állt az FIA hivatalos közleményében. A szövetség egyértelművé tette azt is, hogy azokat a pilótákat, akik a valamilyen más okból hagyják el a pályát (pl. másik versenyző szorítja ki őket), nem büntetik meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: