DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Megszólalt a Brazil GP magyar promótere is

A Magyarországról kivándorolt Rohonyi Tamás a kezdetek óta igazgatja az F1-es Brazil Nagydíj ügyeit, az interlagosi pálya kapcsán felmerült nehézségeket pedig ő sem hagyhatta szó nélkül.

Néhány nappal ezelőtt az F1 mindenható uraának, Bernie Ecclestone-nak egy nyilatkozata komoly félelemre adhatott okot Brazíliában: a riói olimpia rendezése előtt súlyos anyagi gondokkal küszködő hatalmas ország folyamatosan elmarad a 2020-ig szóló szerződésben vállalt felújítási munkálatokkal, a brit szerint pedig ez ahhoz vezethet, hogy az idei lesz az utolsó F1-es futam Interlagosban.

Nem sokkal később Felipe Massa, a Williams pilótája azt mondta, hogy ha Ecclestone mond valamit, azt komolyan is kell venni - ennek ellenére a Brazil Nagydíj magyar származású promótere, az első hungaroringi futamnál is bábáskodó Rohonyi Tamás nem fél attól, hogy valóban így lesz majd, és a Motorsport.com-nak adott interjújában kifejtette, hogy milyen tervei vannak a jövőre nézve.



„Bernie-t már 42 éve ismerem, és híres az ilyen megnyilvánulásairól, amibe nem kell túl sokat belegondolni” - mondta Rohonyi. „Amit Bernie mondani akar - és sohasem mondja ki nyíltan -, az az, hogy emelkednek a futamok rendezési díjai. A Forma-1 Menedzsment nagyobb összeget követel Brazíliától. Jelenleg semmilyen körülmény nem engedi meg, hogy felbontsuk a szerződést, az ő oldaláról sem. Persze megtörténhet, de tárgyalnunk kell az esetleges károkról. A mi cégünknek is problémát jelentene, de sokkal nagyobb lenne a baj Sao Paulo számára, hiszen a város 120 millió dollárt keres a versennyel.”

„Sosem került szóba a szerződés felbontása, és nem is fog, hiszen azzal senki sem járna jól. Jelenleg nem túl rózsás a helyzet Brazília számára, emiatt frusztrált Ecclestone is, emiatt tesz ilyen kijelentéseket. Megcsinálta már Monzával és más pályákkal is. Mindenesetre tudja, hogy szerződésünk van a FOM-mal, ahogyan a TV Globónak is, 2020-ig. Ő a saját feje után megy, de a TV Globo támogatását évezzük, és kereskedelmi téren erősek vagyunk. A pályán mindig hemzsegnek a rajongók, és ez idén sem lesz másként” - tette hozzá a promóter.

Annak ellenére, hogy a Brazil Nagydíj veszélyben van, Rohonyi azt tervezi, hogy meg fogja újítani Interlagos 2020-ig tartó szerződését, a lehetőségek szerint akár 2030-ig. „Opciónk van a megújításra, és megkockáztatom, hogy 2020-ban, 2025-ben és 2030-ban is lesz itt verseny.” A felújítási munkálatok jelenleg is zajlanak, melynek utolsó fázisa szeptemberben fejeződhet be a José Carlos Pacéról elnevezett aszfaltcsíkon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: