DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Először próbálták ki élőben a bakui pályát

Már csak kevesebb mint 20 nap van hátra az első Azerbajdzsánban rendezendő Európa Nagydíjig, így a szervezők megtartották a főpróbát a modern, de néhol igencsak veszélyesnek tűnő nyomvonalon.

CjngtCfWgAA1DAC



Május 29-én, vasárnap délelőtt 10 órakor az autósport rajongói a monacói eget és időjárás-jelentést kémlelték egy újabb őrült futamra várva, kivéve a Bakuban élők, hiszen ők összegyűltek a városukban épített új F1-es pálya körül, ahol szintén versenyautót láthattak körözni, méghozzá újszerű körülmények között.

Az idén az Euroformula Open sorozatban versenyző 19 éves azerbajdzsáni Gulhuseyn Abdullayevnek adatott meg a lehetőség, hogy elsőként megízlelje a világ legújabb, Hermann Tilke által tervezett utcai versenypályáját, amelyen négy kört tett meg egy korábbi specifikációjú GP3-as autót használva. A modellből kiszállva örömmel mondta el első tapasztalatait:

„A Baku City Circuit gyors és lassú kanyarok kombinációját tartalmazza. Általánosságban azonban elmondható, hogy a pálya kialakítása nagyon különleges. Más utcai helyszínekkel ellentétben a szélessége is megfelelő” - mondta Abdullayev, majd persze kitért arra, a közvélemény által leginkább megbámult pályarészre, amelyre az óváros bejáratánál egyáltalán nem illik a „széles” jelző.

gdgabPjcIvjiO_thumb

„A 8-10-es kanyarok a Qosha Qala kapunál különösen érdekesek voltak. Úgy gondolom, hogy ott lélegzetelállító pillanatoknak leszünk majd szemtanúi a verseny során. Ezeken a kanyarokon egyáltalán nem könnyű keresztülvezetni az autót. Persze most még szabad volt előttem a pálya, így nem kellett hozzá komolyabb erőfeszítés, de a verseny alatt, amikor több autó is jelen lesz, jóval nagyobb kihívást jelent majd.”

„Nehéz megjósolni, hogy ki fog elsőként célba érni az Európa Nagydíjon, hiszen a pálya mindenki számára új lesz, így izgalmas csatára számíthatunk.”

Az F1 mezőnye a jövő hétvégi Kanadai Nagydíj után pihenés nélkül azonnal Bakuba repül, hiszen június 17-19-én, a Le Mans-i 24 órás verseny hétvégéjén már őket várja Azerbajdzsán.

CjngtEaXAAAcT2X

CjpHUmpXEAUAOnG

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: