DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Susie Wolff védelmébe vette Ecclestone-t

Valószínűleg kevesen számítottak rá, hogy a nők F1-es alkalmasságát megkérdőjelező Ecclestone-t épp ő fogja megvédeni. Egy korábbi világbajnok közben arról beszélt, ez a férfiak sportja.

A női versenyzők esélyeiről kérdezték a Formula-1 85 éves vezérét, Bernie Ecclestone-t, aki nem hazudtolta meg magát: „Mindig is rosszul éreztem magam a dolog miatt, mert nem tudom, hogy egy nő képes-e fizikailag arra, hogy gyorsan vezessen egy Formula-1-es autót. Azonban sajnos még ha tudnának is, soha nem fogják igazán komolyan venni őket. Ez a legnagyobb baj és ez egy nagyon rossz gondolkodás” – mondta Ecclestone egy konferencián.

Az elmúlt évtizedekben a Williams tavaly év végén visszavonuló tesztpilótája, Susie Wolff került legközelebb a Formula-1-hez – szabadedzéseken is indult –, aki jelenleg a Dare to be Different elnevezésű, női versenyzőket segítő kezdeményezés tagja. Ha valakitől, tőle az lenne várható, hogy kifogásolja Ecclestone mondatait, meglepetésre azonban védelmébe vette az F1 első emberét:

„Miután kontextusban is meghallgattam Bernie szavait, és beszéltem is vele, egyértelművé vált, hogy mindkettőnk célja azonos. Múlt héten beleegyezett, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez, és támogatni fogja a lányok következő generációját, akik az élre törnek” – idézte BBC Sport Wolffot. „Motorsportban töltött éveim során támogatta a küldetésem, hogy a rajtrácsra jussak. Számomra a cselekedetek mindig többet mondanak, mint a szavak.”



Egy korábbi világbajnok, Mario Andretti is Ecclestone oldalán van, ám egész másképp. Az amerikai úgy gondolja, a Formula-1 a férfiak sportja. „Bernie nem válogatja meg a szavait, mindig azt mondja, amit gondol. Lehetsz finomabb, de a Formula-1 66 éve létezik, azóta 5 nő versenyzett benne, és egyikük sem volt igazán sikeres.”

„Azt hiszem, egyértelmű, hogy ez inkább a férfiak sportja. Lehetnek egyes nők versenyképesek? Gondoljunk a teniszre, Serena Williams elbírna a férfiakkal? Úgy gondolom, igen, de hogy megnyerne-e egy majort, azt nem tudom. Ha a nőknek gondot jelentenek Bernie kijelentései, akkor menjenek, és bizonyítsák be, hogy tévedett. Eddig egy nő sem került a közelébe” – mondta a TMZ Sportsnak Andretti.

Nem mindenki fogadta ilyen jól Ecclestone megosztó nyilatkozatát. Leilani Münter, aki az Egyesült Államokban versenyez, kikelt magából, Twitterjére a következőt írta: „Ecclestone szégyen – csak egy elkeseredett, szánalmas, szexista öregember őskori nézetekkel a nőkről.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: