DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Kaltenborn: Dominál a Mercedes? És akkor mi van?

A Sauber csapatfőnöke úgy látja, hogy egy csapat uralma nem feltétlenül van rossz hatással az F1-re - példaként a Schumacher-érát hozta fel a múlt évtized elejéről.

Két éve már, hogy a Mercedesen kívül senki sem tud beleszólni a világbajnoki címekért folyó harcba: a brackley-i gárda 38 versenyből 32-t nyert meg, Lewis Hamilton és Nico Rosberg pedig szinte megingathatatlannak bizonyultak. Amíg a szakértők nagy része emiatt nevezi unalmasnak a sportágat, Monisha Kaltenborn úgy véli, hogy ez nem egyszeri eset, hiszen a sportág történetében mindig egymást váltották a domináns gárdák.

„Számomra ez sosem jelentette a bajnokság negatív hozadékát, mert mindannyian voltunk már ebben a helyzetben” - nyilatkozta a Sauber csapatfőnöke a Motorsport.com-nak. „Ha visszatekintünk a Michael Schumacher fémjelezte időszakra, hány évig ők voltak az élen? Aztán nézzük meg ezt: a gumikat csak egy csapat egy pilótájára gyártották, mégsem voltak olyan szólamok, mint manapság.”



Kaltenborn továbbment, szerinte a Ferrari dominanciája még jó hatással is volt az F1-re anno. „Vannak olyan csapatok, melyeket jobban szeretnek a rajongók, és vannak olyanok, melyeket kevésbé. Ha megnézzük, akkoriban a lelátókon csak piros színeket láttunk. Ami azt illeti, jót tett a sportnak, nőtt a nézettség és a szponzori támogatások is, ami nem jelentett problémát.”

A svájci hölgy azonban figyelmeztetett, hogy egyik domináns csapatnak sem kell önzővé válni az adott korszakban, inkább segíteniük kell, hogy a sportág egészséges maradjon. „Minden csapat a saját szerepét játssza az F1-ben. Az olyanoknak, mint a miénk, nem igazán számít, ha valaki dominál. De fontos, hogy ezt az előnyt ne használják arra, ami nem tesz jót a sportágnak. Minden csapatot tiszteletben kell tartani, legyen, első, második, vagy tizedik számú, hiszen mindenkinek megvan a szerepe, és azzal járul hozzá a show-hoz.

Kaltenborn szerint a sportág népszerűségének csökkenése nem a dominancia tényéből fakad, hanem hogy nem túl nagy a változatosság a mezőny élén. „Miért van ennyi problémánk? Azt mondják azért, mert egy csapat dominál, de valójában a változatlanság az oka. Nem számított, hogy anno Schumacher már Magny-Cours-ban megnyerte a bajnokságot, mert nagyon sok futam volt még hátra. Ilyen esetben több csapat léphetne a dobogóra, és többen is tudnák ezt a teljesítményt nyújtani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: