DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Alonso ultimátumot adott a McLaren-Hondának?

Elég volt csak a suzukai rádióüzeneteket meghallgatni ahhoz, hogy kiderüljön, mennyire frusztrálja Fernando Alonsót csapata idei gyengélkedése. Egy spanyol lap szerint feltételekhez kötötte a folytatást.

A kétszeres bajnok az idein túl még két évre kötelezte el magát a McLaren mellett a tavalyi szezon végén, de nem nehéz elképzelni, hogy a spanyol nem vágott bele minden kikötés nélkül az ismeretlenbe, és kontraktusa különféle záradékokat tartalmazhat.

Emiatt a paddockban és a sajtóban időről időre fel is merül annak a lehetősége, hogy a Honda harcképtelenségéből kiábrándult Alonso akár a három év lejárta előtt távozhat, hiszen elfogadhatatlannak tartja, hogy a McLaren és motorpartnere a szezonkezdet óta képtelenek megoldást találni a jelenlegi válságos helyzetre, amely következtében ő és Jenson Button a mezőny végén, olykor csak a Manorokat megelőzve kénytelenek harcolni.

Dppi_00115011_313



Miután a Japán Nagydíj alatt hallott rádióüzenetekben „GP2-es” motoroknak nevezte a Honda termékeit, Alonso egy hosszas megbeszélésre ült össze Ron Dennisszel, amely során a McLaren vezérigazgatójának sikerült kissé lecsillapítania pilótája kedélyeit, ám egy spanyol lap, a 6cero szerint a továbbra is elégedetlen Alonso három feltételhez kötötte a csapattal való maradását.

Elsőként a spanyol ragaszkodik hozzá, hogy eltávolítsák posztjáról a Honda F1-es programjának jelenlegi vezetőjét, Yasuhisha Arait, aki szerinte nem tesz eleget a projekt előrelendítése érdekében.

Másodikként Alonso a McLarentől is javulást vár, a lap szerint azt követelve, hogy a csapat teljesen új autót építsen 2016-ra, mivel a jelenlegi modell fejlesztési lehetőségei limitáltak - ezzel arra utalva, hogy nem csak a Honda, de a wokingiak munkája is hagy maga után kivetnivalót idén.

A harmadik feltétel a teljesítményre vonatkozik. A 6cero szerint, ha az autó tempója a teszteken nem ér el egy bizonyos szintet, illetve ha a szezonnyitó 2016-os Ausztrál Nagydíj időmérőjén nem lesz elég gyors a Q3 eléréséhez, a spanyol akár már az év elején életbe léptetheti szerződése záradékát és távozhat a csapattól.

Az összeesküvés-elméletek kedvelői mindenesetre egy ideig még biztosan dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen kaptunk már néhány jelet arra vonatkozóan, hogy (ismét) nincs minden teljesen rendben a McLaren és Alonso között. Talán az sem lehet véletlen, hogy Button szerződéshosszabbításának bejelentésekor a sajtóközlemény egyetlen szót sem ejtett a spanyolról.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: