DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Túl sok szabadedzés van a hétvégéken?

Így vélekedik Nico Hülkenberg, aki jelentősen csökkentené a gyakorlásra fordítható időt F1-es nagydíjakon. Furcsa magyarázata: aki eleinte szenved, szenvedjen egész hétvégén.

A Formula-1 mezőnye jelenleg minden versenyhétvégén 4 teljes órányi edzésidővel gazdálkodhat, mely két 90 perces pénteki, valamint a 60 perces szombati tréningből áll össze. Eddig nem hallottunk olyan versenyzőről, aki kifogásolta volna az időtartamot, Nico Hülkenberg azonban egy nyilatkozatában elárulta, sokallja a mennyiséget.

„Néha az a véleményem, hogy túl sok a szabadedzés a Formula-1-ben. Kétszer kilencven perc pénteken, plusz egy óra szombaton, ez sok a gyakorlásra. Én érdekesebbnek találnám, ha jóval kevesebb lenne, ahogy a GP2-ben” – idézi Hülkenberget az Autosport lap. Utóbbi szériában mindössze 45 perc tréning áll a versenyzők rendelkezésére, ezután már a kvalifikáció következik.



„Talán nem annyira kevésre lenne szükség, de kaphatnánk másfél órát, aztán irány a mélyvíz” – mondta Hülkenberg, aki első hallásra furcsa véleményét következőképp magyarázta: „Így nagyobb hangsúly helyeződne a versenyzőre. Néha, ha szenvedsz, túl sok idő jut arra, hogy talpra állj.”

Force Indiás csapattársa, Sergio Perez vele ellentétben úgy véli, nincs gond a jelenlegi menetrenddel. „Nem hiszem, hogy túl sok lenne edzésből. Mindössze egyetlenegy jut arra, hogy a versenytávra készülj, a P2, a P3-ban igazából már a kvalifikációra gyakorolsz. A P1 pedig hasztalan, mivel a pálya nagyon piszkos, ’zöld’, és nagy tempóban változik. Mindkét beállítást ki kell próbálnunk, ezért nem gondolom, hogy túl sok lenne belőlük” – érvelt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: