DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Méltatlan sorsra jutott az F1-es pálya

Autópiac lesz Hermann Tilke egyik legjobb alkotásából, mely a jövő héten meg is nyitja kapuit – bár az új tulajdonos azzal hiteget, hogy akár még a száguldó cirkusz is visszatérhet az aszfaltcsíkra.

Néhány nappal ezelőtt látott napvilágot a szomorú hír, miszerint a sokak által az egyik legjobb Tilke-pályának tartott, s több emlékezetes futamnak is otthont adó Isztambul Park új szerepben „tündökölhet” majd a jövőben. Az egykori F1-es versenyhelyszínt tíz évre megszerezte magának az Intercity nevű, autóbérléssel és kereskedéssel foglalkozó cég, s szeptember 9-én hivatalosan is megnyitja kapuit új létesítményük.

A 155 ezer néző befogadására alkalmas, közel 300 millió dollárért megépült pálya tehát a jövőben egy hatalmas autókereskedésnek, továbbá az ehhez kapcsolódó szervizeknek, pénzügyi szolgáltatásoknak, autómosóknak és biztosítóknak fog otthont adni a török Sözcü Gazetesi beszámolója szerint.

isztambul



Annál meglepőbb volt a cég vezetője, Sadi Hezber nyilatkozata, melyet a Speed Weeknek adott, s melyből úgy tűnik, hogy (állítólag) még az F1 visszatérésével is számolnak: „A kereskedés csak egy része lesz változatos tevékenységi körünknek. Az Intercity Isztambul Park továbbra is az FIA 1-es minősítésével rendelkezik, így a jövőben újra Formula-1-es versenyeket rendezhetnek itt.”

Ezt a nyilatkozatot egyelőre nem tudjuk hova tenni – mindesetre több mint furcsán hangzik az elképzelés, hogy visszacsábítanák az F1-et az „autópiacra”. Talán ők sem gondolták komolyan. Azt mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy a versenyzés továbbra is a pálya életének szerves részét fogja képezni, hiszen idén az Isztambul Park a ralikrossz-vb és egy 12 órás sportautó-verseny házigazdája is lesz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: