DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

17 G erőhatás érte Maldonado Lotusát

A venezuelai különös körülmények között esett ki az F1-es Belga Nagydíjról: a Lotus műszaki hiba miatt állt meg, amelyet azonban versenyzői rontás, egy pályaelhagyás idézett elő.

Miközben csapattársa, Romain Grosjean dobogóig jutott Spában, Pastor Maldonado hibákkal teletűzdelt hétvégét teljesített, a pénteki szabadedzésen elszenvedett baleset után a vasárnapi nagydíjon már a második körben kiesett. A csapat már akkor elárulta, műszaki meghibásodás miatt kellett feladni a futamot, amelyhez viszont egy versenyzői rontás vezetett. „Maldonado okozta a kiesését” – mondta Alan Permane, a Lotus pálya menti feladatokért felelős igazgatója. „Durván elhagyta a pályát az Eau Rouge-ban, emiatt sérült a kuplungvezérlési rendszer. A szelepek megrongálódtak és ez kiütötte a kuplungot – emiatt nem tudott visszamenni.”



Pontos képet a Lotus azonban csak az eset alaposabb kivizsgálása után kapott. Ez megállapította, hogy Maldonado autóját 17 G erőhatás érte a rázókövön, amikor elhagyta az aszfaltot. Ez elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy lényegében lekapcsolja az autó elektromos rendszereit.

„Az összes alkatrészt még ellenőrizzük, de amikor az Eau Rouge-ban kiszaladt, nagyon keményen találta el a szegélykövet, ami 17G erőhatással terhelte a karosszériát” – magyarázta a csapat technikai igazgatója, Nick Chester. „Úgy tűnik, ez tulajdonképpen kikapcsolta az autó erejét, amit bár sikerült visszahoznia, a kuplungvezérlő szelepben kár esett. Habár vissza tudtuk kapcsolni a bokszutcában, gyorsan áttekintettük a problémák mértékét, és úgy döntöttünk, nem folytatjuk a versenyt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: