DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Versenyzők: Nem akarunk veszélyesebb F1-et!

Többek között Jenson Button is leszólta Kimi Raikkönen korábbi kijelentését, aki a veszélyt hiányolta a nagydíjakról. Ő inkább annak örülne, ha az aerodinamika nem nehezítené meg az előzést.

A közelmúltban a mezőny veterán tagja, Kimi Raikkönen jelentette ki, a sport már nem jelent valódi kihívást – nem csupán nagyobb sebességre, de több veszélyre is szükség lenne, hogy nőjön vonzereje. Felipe Massa, aki szerint az autók gyorsabbá tétele nem jelent megoldást, és inkább az „intelligens” kulcsszót hangsúlyozta, már kijelentette, nem ért egyet egykori csapattársával, most pedig a mezőny újabb tagjai csatlakoztak hozzá.

„Úgy gondolom, hogy ha az autók gyorsabban mennek a kanyarokban, akkor már a helyes irányba tartunk. Nem hiszem, hogy a ’veszélyes’ szót helyesen használták” – idézi a crash.net Jenson Buttont, a Formula-1 legnagyobb rutinnal bíró pilótáját. „A nagyobb kanyarsebesség jót tenne a sportnak, amíg a megfelelő módon történik, azaz nem árt a versenyzésnek. A mechanikai tapadás is különösen fontos, a leszorítóerőt illetően pedig olyan megoldást kellene találni, ahol a piszkos levegő nem zavarja meg a hátul levő autót, tehát nem nehezíti az előzést.”



Sergio Perez sem érzi, hogy több veszélyre lenne szükség – épp elég leselkedik rájuk már most. „Úgy gondolom, az F1 meglehetősen kockázatos. Talán nem annyira, mint a 90-es években, mivel biztonságosabbá vált, de továbbra is magas szinten jelen van. Néha olvasok megjegyzéseket arról, hogy az F1 túl könnyű, de ez nem igaz. Számos teendőnk van a versenyen, nemcsak a tempóval kell foglalkozni, hanem az üzemanyagot, gumikat, egyensúlyt is szükséges kezelni, kanyarról kanyarra. Nem csupán a tiszta tempóval törődsz. Nehéz mindent helyretenni, hogy a maximumot hozd ki a versenyből vagy időmérőből” – fogalmazott a mexikói pilóta.

Bár sokan épp az összetett rendszerek kezelése miatt érzik úgy, hogy a Formula-1 már nem a versenyzésről szól, Valtteri Bottas nem talál kivetnivalót a jelenlegi autókban: „Úgy gondolom, minden versenyző szeretne gyorsabb autókat, normál motorerővel, ez mindig szórakoztató. De én nem mondom azt, hogy a jelenlegi autókat nem izgalmas vezetni, mert élvezem, ha ezekben a kocsikban lehetek. A több erő azonban jól jönne.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: