DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Lovaggá ütötték a Williams társalapítóját

Már nemcsak Frank Williams, hanem az oldalán 35 évet lehúzó Patrick Head is viselheti a „Sir” titulust. Kulcsszerepet töltött be a legendás F1-es csapatnál annak összes bajnoki címénél, és egy híján minden futamgyőzelemnél.

A Formula-1-es rajtrács harmadik leghosszabb idő óta működő csapatát, a Williams Grand Prix Engineering istállót 1977-ben alapította Frank Williams, aki ekkor már második F1-es formációját indította útjára – a Frank Williams Racing Cars nyolc szezont ért meg, ebből alakult a története első versenyét megnyerő Wolf istálló. Az új csapatot a korábban Lolánál dolgozó 31 éves mérnökkel, Patrick Headdel hozta létre, 70-30 %-os részesedéssel. Pénzhiányban a kezdet nehéz volt, Williams sokszor telefonfülkékből bonyolította le üzleteit, a csapat azonban a Head által tervezett autóval már harmadik évében futamokat nyert, a negyedikben, 1980-ban pedig első alkalommal lett világbajnok Alan Jonesszal.

Jones, Williams, Head


Technikai igazgatóként Head közreműködött a Williams mind a hét egyéni és kilenc konstruktőri világbajnoki címében, Adrian Newey-val karöltve pedig úttörő műszaki megoldásokat felmutató, a 90-es évek közepét domináló autók megszületését felügyelte. A technikai igazgató címről 2004-ben mondott le (azóta mindössze egyetlen versenyt nyert az istálló), néhány évig még a mérnökigazgató posztján szerepelt, 2012-ben pedig, miután tulajdonrészét eladta, elhagyta a csapatot. A Williams hibrid technológiai leányvállalatában továbbra is tevékenykedik, de az F1-es részleg működésében már nincs szerepe.

Sir Frank Williams következőképp jellemezte hosszú távú partnerét: „Lehet, hogy az én nevem szerepel az ajtó felett, de mindig is hangsúlyoztam, hogy a Williams megteremtése és ezt követő sikere valódi csapatmunka volt. Alapítótársam, Patrick Head volt a tervezőzseni, aki apró vállalkozásból világbajnokságot nyerő erővé változtatott minket. Mérnöki tehetsége kulcsszerepet játszott abban, hogy Nagy-Britannia vezető hatalom lehessen a világszintű motorsportban, ennek jótéteményei pedig a mai napig érezhetők, kulturálisan és gazdaságilag is. Ezt a kitüntetést joggal megérdemli a brit gépészetben és motorsportban való szerepvállalásáért.”

A 69 éves Patrick Head a brit királynő hivatalos születésnapján (ma) kapta meg az elismerést, innentől kezdve nevében viselheti a „Sir” előtagot, az F1 olyan nagy alakjaihoz hasonlóan, mint Williams, Jackie Stewart és Stirling Moss.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: