DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Button: Ezt a motort nem tesztelték három évig

Jenson Button idén újra a Honda F1-es versenyzője lesz, egy interjúban arról beszélt, mennyire közel áll hozzá a gyártó filozófiája, valamint kitért az első lépések nehézségeire is.

A 35 esztendős versenyző korábban nem kevesebb, mint hat éven keresztül dolgozott együtt a Hondával, először a BAR, később a gyári erőkkel csatlakozó márka színeiben, karrierje első futamgyőzelmét a 2006-os Magyar Nagydíjon is velük szerezte. A britet útja a McLarenhez sodorta, a japánok pedig hét év kihagyás után épp ehhez a csapathoz csatlakoznak. Nem csupán az istállóval, hanem a pilótával is hosszan tartó korábbi szövetség frissül fel.

„Szeretem a filozófiájukat, ahogyan hozzáállnak a versenyzéshez” –mondta Button a Press Association Sportnak. „Ahogy ők mindig mondják, azért építenek utcai autókat, hogy versenyezhessenek, az utóbbi évek azonban nagyon nehezen alakultak számukra, amikor kívül kerültek a sportból. De most itt vannak, erősek lesznek, és mindent bele fognak adni, hogy azok legyenek.”



A kezdet azonban eddig nagyon döcögősnek bizonyult, a McLaren-Honda felsült első tesztjén a tavalyi szezon végén Abu Dhabiban, és egy hete Jerezben sem halmozták a sikereket, jelentős a hátrányuk mindenki máshoz képest. „Vannak céljaik, pontosan tudják, mit hoznak ki a többiek a motorjaikból, látják azoknak az autóknak az erősségeit és gyengeségeit. Nem olyan ez, mintha a teszt előtt három éven keresztül próbálgatták volna a motort, az autók épphogy a téli teszt elejére készülnek el.”

„Minden az utolsó pillanatban érkezik, mert azon igyekszünk, hogy az autóból és motorból is a lehető legtöbbet hozzuk ki a tesztig. Biztos vagyok benne, hogy sokakat zavarba ejt, amikor látják, hogy egy autó megjelenik, és 11-kor hajt ki a garázsból 9 helyett. Miért nem lehet két órával előbb elkezdeni? Ez azért van, mert mindig a maximumot igyekszünk kihozni a télből, a tesztre pedig a lehető legjobb csomaggal akarunk megérkezni” – magyarázta a brit versenyző.

„Nem jöttek a közös eredmények 2007-ben és 2008-ban, ezért sok mindent kell elérnünk” – mondta Button, aki korábban már beszélt a Hondával való „befejezetlen ügy”-ről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: