DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

WSR: Versenyzői szavazás a nagy baleset után

A hétvégén zajlik a World Series by Renault spái fordulója, egy komoly baleset pedig olyan biztonsági aggályokat vetett fel, melyek miatt szavazásra hívták a mezőny pilótáit.

A WSR 3.5-ben számos más formaautós sorozathoz hasonlóan két futamot tartanak szombaton és vasárnap, a legtöbb szériából ismert fordított rajtrács helyett azonban külön időmérő határozza meg mindkét verseny indulási sorrendjét. Egy plusz szabály, hogy a szombati versenyen és a hozzá tartozó időmérőn kötelező alacsony leszorítóerejű beállításokkal versenyezni.

Spában azonban köztudottan nagy a leszorítóerő szerepe. A pénteki második szabadedzésen a brazil Pietro Fantin ezeket a beállításokon szenvedett komoly balesetet a Blanchimont kanyar előtt. A pilótafülke padlóját egy lengőkar átszúrta, épp a brazil versenyző két lába közötti résen hatolt át.

„Sok ember panaszkodott már az alacsony leszorítóerő miatt, de eddig semmiféle változás nem történt” – mondta Fantin a szerencsésen megúszott incidens után. „Ma egy nagy balesetet szenvedtem alacsony leszorítóerőn egy kanyarban, amely padlógázas a magas leszorítóerőn, az alacsonyon pedig mindig a határon van. A szárnyállás miatt teljesen elveszítettem az aerót, aztán jött a nagy bukás.”

 



„Megmutattam nekik egy képet a lengőkarról, amely átment a pilótafülkén és a lábaim között. Aztán egy videót is arról, hogy egyetlen rázókőre sem mentem fel. Azután a legtöbb versenyző ugyanerről számolt be, hogy megnő a veszély mértéke. Az előzést pedig nem segíti” – folytatta a brazil pilóta.

Xavier Gonzalez, a Renault Sport sportmenedzsere hangsúlyozta, nem egyértelmű, hogy a leszorítóerő beállítása hozzájárult-e a balesethez, sőt arra utalt, hogy súlyosabb következményekkel is járhatott volna, ha magas leszorítóerejű konfiguráción és nagyobb sebességgel történik meg. Mindazonáltal szavazásra hívta össze a mezőny pilótáit, hogy változtassanak-e a beállításokra vonatkozó szabályon már a belga hétvégén. Az eredmény szorosan alakult, 11-9 arányban végül a résztvevők úgy döntöttek, maradjon az előírás.

„Ha nem értünk egyet, meg fogjuk tartani ezeket a szabályokat. Nehéz egy forduló közben változtatni. Sportszakmai szempontból nincs méltányosság” – zárta Gonzalez azzal, hogy maradnak a kockázatos előírások.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: