DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Önkéntes halált akar az egykori csapatvezető

Gazdag emberektől sajtolt ki pénzt, F1-es csapatot vásárolt, kitiltották a paddockból, mert lenácizta az FIA-elnököt, börtönbe került, képviselő volt, mindenét elbukta – most pedig úgy érzi, elég volt…

Valószínűleg mostanra keveseknek mond valamit Jean-Pierre Van Rossem neve, pedig személyében egy egészen különleges alakkal gazdagodott a Formula–1 világa 1989-ben, amikor előbb az Onyx csapat szponzoraként, majd többségi tulajdonosaként járta a paddockokat – de csak addig, amíg Bernie Ecclestone ki nem tiltotta őt onnan, miután őt maffiavezérnek, Jean-Marie Balestre FIA-elnököt nácinak bélyegezte egy interjúban.

onyx



A pénz egyébként egy korát megelőző, többek között a belga királyi családot is ügyfelei sorában tudó, Moneytron nevű vállalkozásból származott, melyről azt állította, hogy képes előre megjósolni a részvénypiaci mozgásokat, s ezzel legyőzni a kapitalizmus rendszerét. Van Rossem elképesztő, közel egymilliárd dolláros vagyonra tett szert, többek közt 108 Ferrarit és két, egyenként 30 millió dollárt érő Falcon 900-as magángépet is birtokolt.

Később mindent elbukott, hiszen a rendszer nem működött, s börtönre is ítélték, de tagja volt a belga képviselőháznak és a flamand parlamentnek is. Ekkor már nem volt érdekeltsége az F1-ben, egy év pont elég volt számára ahhoz, hogy ráunjon az egészre, s eladta a részesedését.

A most 71 éves Van Rossem egy nemrég közölt interjúban elmondta, hogy még az idén szeretne eutanáziát kérni, amit hazája törvényei lehetővé tesznek: „Nagyon izgalmas életem volt, de most már elég. Érzem a hanyatlást, és én akarom eldönteni, mikor érjen véget az életem. Remélhetőleg, még az év végén megtehetem ezt.”

„Gyönyörű nőim voltak és gyönyörű autóim. Egy ponton 891 millió dollárt értem, de mindent elveszítettem. Megtárgyalom a döntésem a fiaimmal, remélem, hogy meg fogják érteni.”

van-rossem

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: