DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Sainz tudta: Ha nincs suli, nincs versenyzés

A Toro Rosso újonca, Carlos Sainz nem idei szezonját, hanem iskolaéveit tartja élete eddigi legnehezebb időszakának, de szerinte megérte a fáradozás: a mai F1-es pilótáknál már a műveltség is követelmény.

Amikor autóversenyzők visszaemlékeznek gyerekkorukra, gyakran felemlítik, hogy mennyire elfoglalt fiatalságuk volt, hiszen a folyamatos utazgatás és futamok teljesítése mellett az átlagos gyerekek életét is élniük kellett, aminek egyik legfőbb elemét az iskolai oktatás képezte. Tizenévesen még senki nem lehet benne biztos, hogy később befutott autóversenyző válik-e belőle, ezért az ifjabb Carlos Sainznak sem engedte meg rali-világbajnok apja, hogy hanyagolja a tanulást. Ám a spanyol elmondása szerint immár a Formula-1-ben is folyamatosan érzi a műveltségének előnyeit.

Dppi_00115014_006



„A Formula BMW-t, a Formula-Renault-t és a Formula-3-at még iskola mellett csináltam végig, és mostanáig azok voltak életem legnehezebb évei” - révedt vissza a múltba Sainz egy blogbejegyzésben, amit James Allan újságíró honlapja közölt. „Madridban jártam iskolába, így amikor vasárnap este nyúzottan hazaérkeztem egy versenyhétvégéről, alvás helyett még egész éjjel tanulnom kellett. Olykor egészen addig fennmaradtam, amíg az ébresztőm meg nem szólalt reggel 7-kor, és egyből indultam is a vizsgára. Függetlenül attól, hogy a versenyhétvége jól vagy rosszul sikerült-e, tanulnom kellett, ami nagy hatással volt az életemre.”

„Néha úgy éreztem, hogy nincs is időm eljárni edzésekre sem, hiszen olykor csak éppen elértem a repülőmet egy vizsga befejezése után. Úgy tűnt, mintha két főállásom lenne, hiszen apám azt mondta, hogy ha nem végzem el az iskolát, a versenyzést sem folytathatom.”

„Ám nagyon fontos volt számomra, hogy befejezzem tanulmányaimat, hiszen az autóversenyzői lét nem csak arról szól, hogy gyorsak legyünk, hanem intelligensnek is kell lennünk, hogy a lehető legjobb képet mutassuk magunkról az emberek felé. Szükségünk van egy bizonyos szintű műveltségre, hiszen sohasem tudhatjuk, mikor lesz rá szükségünk. Versenyzőként például néha le kell ülnünk vacsorázni egy szponzor képviselőjével vagy valamilyen fontos emberrel, és az  ilyen helyzetekben nem beszélhetünk mindig csak az autókról. Ha a történelem vagy a gazdaság érdekli őket, arról kell velük szóban elegyedni.”

Dppi_00115014_040

Sainz immár megteheti, hogy csak a versenyzéssel foglalkozzon, de nem ugyanazt az életet éli, mint kollegái többsége - ő szabadidejében is nyüzsgésre vágyik, így nem is érti azokat, akik Svájcban telepedtek le és bújtak el a nyilvánosság elől.

„Londont választottam lakhelyemként a Heathrow reptér közelsége miatt, ráadásul Milton Keynes és a Red Bull szimulátora is csak másfél órányi autóútra van. Amikor nem versenyzek, ott töltöm a legtöbb időmet. Remek megoldásnak tartom ezt, hiszen London rengeteg lehetőséget nyújt egy 21 éves számára. Nem olyan, mint Svájc, ahova az emberek az adózás miatt költöznek el, de aztán egyedül vannak ott életük hátralévő részében. Ezt én elég szomorúnak és kicsit nyomasztónak is tartanám, ezért döntöttem London mellett” - fogalmazott a spanyol.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: