DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Ayrton Senna barátnői – Házasságtól az „érdekkapcsolatig”

A kora szexszimbólumának tartott brazil pilóta nemcsak karrierjében, hanem magánéletében is szép „eredményekkel” büszkélkedhetett, hiszen hódítási listája (amin jónéhány ismert modell neve is felbukkan) meglehetősen hosszúra sikeredett.

Ayrton Senna egészen haláláig próbálta védeni a magánéletét a nyilvánosság elől, hiszen véleménye szerint kapcsolatai részletei nem tartoztak a médiára. „Ha találkozom egy olyan nővel, aki felizzítja az érzelmeimet, akkor magam miatt vagyok vele, nem a nyilvánosságnak. Tisztelem azt, akit szeretek” - mondta. A nemzetközi és a brazil sajtó azonban állandóan vele foglalkozott, újabb és újabb információkat közölt róla.

A pletykák szerint hódítási listáján szerepelt Katherine Valentin, Nelson Piquet későbbi felesége. Senna egy interjúban egyszer maga is bevallotta, hogy „nőként ismeri Katherine-t”. Guilhermin Guinle brazil színésznővel titokban randevúzgatott, kapcsolatukat diszkréten kezelték.

A hideg és számító jelző csak a pályán volt igaz a pilótára, magánéletében állítólag reménytelenül romantikus volt. Apró gesztusainak köszönhetően több barátnője is úgy nyilatkozott róla, hogy mellette a világ legfontosabb nőinek érezték magukat, a nap 24 órájában.


Adriane Yamin


Adriane Yamin mindössze 15 éves volt, mikor randevúzni kezdett Sennával 1985-ben. A pilótával való találkozóira sokszor anyja is elkísérte a lányt. Állítólag egy rövid ideig el voltak jegyezve, de 1988-ban szakítottak. Ayrton ezt a kapcsolatot is titokban tartotta, barátnőjét nem vitte magával a versenyekre.

Lilian Vasconcelos Souza volt a versenyző életében az egyetlen nő, akit feleségül is vett. Gyerekkoruk óta ismerték egymást, kapcsolatuk kezdete után nem sokkal az eljegyzést is megtartották.

„Ha elmegyek Európába, mire visszajövök, már férjnél leszel. Úgyhogy a legjobb, ha hozzám jössz” – mondta a pilóta Liliannak, mikor megkérte a kezét. A lány ekkor még csak 19 éves volt. Két hónap múlva össze is házasodtak, de mivel Senna nem akart templomi esküvőt, csak civil ceremóniát tartottak és egy pap adta áldását a frigyre. Tíznapos nászútjukat Chicagóban töltötték.

Lilian Vasconcelos Souza

A gondok akkor kezdődtek, amikor a pár Angliába költözött a versenyek miatt. Ottani lakásukban a körülmények nem voltak megfelelőek, Lilian nem érezte jól magát. Senna már akkor nagyon profi volt munkáját illetően, megvolt a rituáléja a versenyek előtt. A futamok és edzések előtti éjszaka a pár külön aludt, hogy a pilóta nehogy kísértésbe essen. Karrierje szempontjából jó évet zárt, hiszen sok versenyt nyert meg, de a kapcsolata nem alakult jól. Lilian szerint túl nagyok voltak a versenyző családjának elvárásai, sok volt kötelezettsége. Nem hibázhatott, így minden erejével a versenyzésre koncentrált.

A családalapítás és apaság kérdése is problémát jelentett a pár számára, a lány szerint ez is közrejátszott a szakításukban. Lilian családot akart, a pilóta azonban nem volt kész erre, csak az lebegett a szeme előtt, hogy a Forma-1-be kerüljön. Amikor a lány egy alkalommal azt hitte, hogy gyermeket vár, alig merte elmondani Sennának a hírt.

 „Ha terhes vagy, visszamész Brazíliába és felneveled a gyereket, én pedig itt folytatom a karrieremet” – mondta Senna. A lány ekkor realizálta, hogy ő csak második férje életében. A pilóta folytatni akarta volna a kapcsolatot akkor is, ha felesége tényleg gyermeket vár, de két külön kontinensen.

 „A második helyen álltam, nem az elsőn. A második szenvedélye voltam. Az első a motorsport volt. Úgy mentem hozzá, hogy ezt tudtam. Teljesen biztos voltam benne. Nem az én időm volt. A filmet (Senna) nézve is tisztán látom. A versenyzés sokkal erősebb volt a halálnál. Az agya versenyzett. Semmi sem volt számára fontosabb, sem a család, sem a nők, semmi.”

Az európai szezon után visszatértek hazájukba, Senna úgy döntött, nem akarja folytatni a kapcsolatot. A lány depressziós lett, a válásról pedig csak majdnem egy évre rá beszéltek először. Később is baráti volt a viszony köztük, néha beszéltek telefonon, Lilian pedig mindig nézte a pilóta versenyeit. A lány sikeres belsőépítész lett, a válás után egy évvel, 1983-ban találkozott a második férjével, és megszületett első gyermeke pont abban az évben, amikor Senna megvalósította álmát, és bekerült a Forma-1-be.

Exférje halálakor Liliana otthon volt, látta a tévében a balesetet és rögtön – még mielőtt a híreket hallhatta volna - az a gondolata támadt, hogy nem élte túl. Nem ment el a virrasztásra és a temetésre sem, de később kiment a pilóta sírjához, és meglátogatta a családját is.

Amikor arról kérdezték, mi volt a legnagyobb dolog, amit egykori férjétől tanult, így válaszolt: „Eltökéltség. És az, hogy az életed csak hozzád tartozik. Senkinek nem adhatod oda. El kell érned a céljaidat. Mindegy, hogy kit bántasz meg közben. Ez az egy életed van.”

Xuxa Meneghel brazil modellel, televíziós műsorvezetővel 1988 végétől 1990-ig volt együtt. Először Xuxa figyelt fel Sennára, amikor egy magazint lapozgatott. A pilóta kezdett híressé válni hazájában, amikor csatlakozott a McLarenhez. Szerepelt a címlapon, a belső oldalakon pedig állatokkal készített fényképeken volt látható. A műsorvezető így emlékezett vissza arra a pillanatra: „Váó, nézd ezt az arcot. Ő is szereti az állatokat, akárcsak én, és híres is.”

Megemlítette a menedzserének is, de biztos volt benne, hogy nem fog történni semmi ezzel kapcsolatban. Becsukta a magazint, és el is felejtkezett a dologról. Egy héttel később azonban Senna felhívta őt az öltözőjében. Mivel a lány éppen forgatott, a versenyző nem tudott beszélni vele, de üzenetet hagyott neki, és később Xuxa visszahívta őt, Senna pedig meglepő köszönéssel kezdett: „Hello, legszebb nő Brazíliában.”

Xuxa Meneghel

Beszélgettek, és a pilóta kérdezte, hogy mikor találkozhatnak, de a lány elfoglalt volt, azt mondta, hogy hétfőtől szombatig forgatják a műsort, nem tud elszabadulni. A vasárnap pedig nem lett volna elég, hogy Rióból Sao Paulóba utazzon a pilótához. Erre a versenyző elküldte érte a repülőjét, Xuxa pedig beleegyezett a találkozóba. Amikor azonban a városba ért, kifogásokkal állt elő, fáradtságra hivatkozott, de Senna így is meglátogatta őt otthonában – a 15 perces autóút neki mindössze 5 percig tartott. Mindketten idegesek voltak, de ahogy kezet ráztak, Xuxa rögtön különleges vibrálást érzett kettőjük között – nemcsak a műsorvezető, hanem kutyája is azonnal beleszeretett a pilótába.

Sokan azt gondolták, a pár kapcsolata kitart majd, és a versenyző feleségül veszi majd Xuxát. Senna egyik barátja szerint mérföldkő volt a pilóta életében, ő volt az igazi szerelem Ayrton számára. Ám mindketten elfoglaltak voltak munkájuk miatt, és alig tudtak együtt tölteni egy kis időt. Általában a pilóta lábai előtt hevertek a nők, de Xuxának szoros beosztása volt, így ritkán tudott elmenni futamokra – ez pedig elszomorította Sennát. Azt hitték, hogy ha Senna visszavonul (amin a pilóta el is gondolkozott), akkor majd több időt tölthetnek együtt. Kapcsolatukat nehezen tudták magánügyként kezelni, hiszen híres emberek lévén az újságok előszeretettel cikkeztek róluk. A versenyző és a műsorvezető menedzsere pedig nem igazán jött ki egymással. Marlene Mattos teljesen kontrollálta a lány lépéseit, irányította a karrierjét. 1989 elején volt egy komikus veszekedése Sennával a riói repülőtéren: a menedzser azt akarta, hogy Xuxa maradjon az országban, elkezdődött a huzavona a lány csomagjain. A vitát végül a pilóta nyerte, hiszen a pár mégis felszállt.

1989 év karácsonyán Senna lehangolt volt a világbajnokság elvesztése miatt, és elhatározta, hogy meglepi Xuxát New Yorkban. Mikuláskosztümben kopogtatott az ajtaján, de a lány elküldte őt. A versenyző visszatért Brazíliába, néhány hónap múlva pedig hivatalosan szakítottak, mert Xuxa nem akarta folytatni a kapcsolatot. A következő években a pilóta érzelmileg sértett volt, hiszen egy olyan nő utasította vissza, akibe szerelmes volt. Sőt, egyszer bevallotta, hogy Xuxa volt az egyetlen nő, akit el akart venni feleségül, és tőle szeretett volna gyerekeket.

Senna haláláig rendszeresen beszéltek telefonon és – noha az nem volt részese a pilóta életének az utolsó időszakban – a család hivatalosan őt tekintette a versenyző özvegyének, és kiemelt helyet kapott a temetésen is.

A pilóta állítólag a lányt hibáztatta, hogy a kapcsolatuk véget ért, de 1994-ben egy magazinnak vallott arról, hogy mennyire hiányzik neki Xuxa és milyen fontos volt az életében – ahelyett, hogy akkori barátnőjéről mesélt volna.

„Sokszor nem amellett élheted le az életed, akit szeretsz”- nyilatkozta egyszer a pilóta, sokak szerint ekkor is Xuxáról beszélt. Később a műsorvezető is megbánta, hogy nem töltöttek több időt együtt és azt, hogy nem értékelte többre a kapcsolatukat. Szerinte Sennának akkoriban „olyan valakire volt szüksége, aki 24 órában mellette állt”, és ő maga is egy ilyen társra vágyott – de karrierjük miatt ez nem volt lehetséges.

Carol Alt amerikai modellel négy évig, az 1990-es Olasz Nagydíjtól 1994-ig volt együtt Senna. Kapcsolatuk végig titokban zajlott, hiszen a lány hivatalosan Alexei Yashin hokijátékos felesége volt, a nyilvánosság pedig úgy tudta, hogy a pilóta Adriane Galisteu-val jár. Sikeresen védték magánéletüket, hiszen a versenyző haláláig nem derült fény a viszonyra, a közös nyaralásokon készült fotók csak ezután kerültek nyilvánosságra.

„Négy évig voltunk együtt. Jártunk a világ minden táján, amikor nyilvános eseményen jelent meg, megpróbáltam elrejtőzni a sajtó elől. Bűntudatunk volt azok felé, akik otthon vártak minket, és valahányszor visszatértünk arra, hogyan oldjuk meg a helyzetet – mert fairek akartunk lenni –, de mindig azt mondtuk, majd következő alkalommal. Minden közös álmunk, tervünk meghalt vele együtt, azon a pokoli vasárnapon a májusi imolai balesetben, és én csak titokban sírhattam.”

Carol Alt

 „Minden nap hiányzik. Az én Ayrtonom gyönyörű volt és pozitív, zabolátlan szenvedéllyel az élet iránt, a vezetés, a munka és a nők felé is. Nagyszerű ambíciói voltak. Makacs volt, megkapta, amit akart, de igaz ember volt, nagylelkű és nagyon erős, hihetetlen sármmal… Annak ellenére, hogy titokban éltünk, számomra a történetünk nagyon komoly volt és fontos. 1990-ben Milánóban találkoztunk, mindketten vendégek voltunk Gianni Versace rendezvényén: én férjnél voltam, de a házasságom válságban volt, neki pedig hivatalosan volt egy barátnője. Négy évig tartott, a világ egyik sarkából a másikba utaztunk. Terveztük azt is, hogy előbb-utóbb a nyilvánosság elé állunk a dologgal.”

„Olaszországban voltam, csörgött a telefon, egy barátom mondta, hogy súlyos baleset történt Imolában, és Ayrton meghalt. A világ összedőlt… Hogy élhet túl az ember ilyen fájdalmat?"

Marjorie Andrade

A pletykák szerint Senna rövid ideig járt Marjorie Andrade és Elle Macpherson modellekkel és színésznőkkel. Ellel az 1991-es Ausztrál Nagydíjon ismerkedett meg, barátság, majd állítólag románc is szövődött köztük. Lauren Huttonnal 1990-ben Monzában találkozott, ugyanazon a bulin, mint ahol Carol Alttal is. Az amerikai modell a partin nevetve kijelentette, hogy ha Carolnak nem kell a pilóta, akkor ő igényt tart rá. Cindy Crawforddal is randizott egy hónapig – miközben egy másik holland modellel is találkozgatott.

Cristine Ferracciúval a Rio de Janeiró-i kereskedelmi központban találkoztak, és kölcsönösen lenyűgözték egymást. Senna egyszer úgy nyilatkozott, hogy „Christine az egyensúly, amire szüksége van, az öröm”. A lány vissza akart menni Rióba, mikor anyjánál rákot diagnosztizáltak. Senna ezt nem szerette volna, de a lány végül mégis hazautazott, majd rájött, hogy nem olyan életet akar, mint amit a pilóta mellett élt. Az embert szerette Sennában, nem pedig a pilótát. „Christine, én így nőttem fel és így is fogok meghalni” – mondta neki a versenyző.

Cristine Ferracciu

Később, 1989-ben újrakezdték kapcsolatukat. Két évig, 1990 januárjától 1991 decemberéig együtt éltek Senna monacói otthonában. A pilótának azonban volt egy féltékeny oldala, gyanakvó volt még a lány gyerekkori barátaival szemben is. Christine szerint ez volt az a probléma, ami miatt véget ért a kapcsolatuk - nem hagyta a lánynak, hogy a saját életét élje.

A nő szerint azonban Ayrton követendő példa a brazilok számára. „Kivételes ember volt, nemcsak a szakmájában, hanem férfiként, testvérként, barátként és gyermekként is. Olyan volt, mint akiről az a dal is szól: ha mindenki olyan lenne, mint te, micsoda élvezet lenne az élet. Nagyszerű ember volt.”

Folytatása hamarosan következik!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: