DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Egyéb

Zanardi: Három verseny, három bajnoki cím

Néhány nappal azt követően, hogy rajthoz állt a spái 24 órás versenyen, az egykori F1-es pilóta, Alex Zanardi három aranyéremmel távozott a svájci parakerékpáros világbajnokságról.

Aligha sikerülhetett volna jobban a parakerékpáros világbajnokság Alex Zanardi számára. Az egykori F1-es pilóta, aki 2001-ben egy lausitzringi balesetben elveszítette mindkét lábát, amellett, hogy visszatért az autóversenyzéshez (sőt, még az IndyCarba is visszavágyik), évek óta indul a kézzel hajtott kerékpárosok versenyein, s a 2012-es londoni paralimpián két aranyérmet szerzett.

Azt követően, hogy az előző hétvégén még a spái 24 óráson szerepelt a BMW színeiben, miközben versenytársai már a svájci Notwillben készültek a bajnokságra, Zanardi mindhárom számot megnyerte, melyen rajthoz állt. Ezek közül az első a csapatváltó volt az olasz válogatottal, majd következett az egyéni időfutam, ahol sikeresen megvédte világbajnoki címét, mely 2013-ban és 2014-ben is az övé lett.

zanardi_2015vb



Ezt követően a 46,5 kilométeres országúti versennyel tette fel a koronát teljesítményére: a verseny hajrájában Zanardi még a második helyen állt a holland Jetze Plat mögött, ezt követően azonban az olasz rákapcsolt, és meg tudta előzni riválisát. Zanardi 1:29:21-es idővel győzött, így 2013 után ismét ő lett a szám világbajnoka.

„A végén egyértelmű volt, hogy a verseny köztem és Jetze közt fog eldőlni” – idézte fel a történteket Zanardi. „Az utolsó kanyar felé sprintelve elém került, s ekkor azt gondoltam, hogy elvesztettem a versenyt. Ám ezt követően azt mondtam magamnak: Hé, Alex, versenyző vagy. Csak koncentrálj, és ragadd meg az utolsó lehetőséget. Ami pedig az utolsó kanyar előtt el is érkezett, s amikor megpróbált a legjobb ívre kerülni, ott voltam, és megvolt a győzelem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: