DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Egyéb

Üzemanyagcella mindenkinek

Habár a japán mirai szó jelentése 'jövő', egy független holland gáz- és elektromos szolgáltató, a Stedin azt szeretné megmutatni, hogy az üzemanyagcellás járművek már ma is praktikusan használhatók.

A Stedin két hidrogén üzemű gépkocsit bérel négy éves időtartamra, és ez idő alatt minden alkalmazottja beosztásától függetlenül lehetőséget kap arra, hogy vezesse az autókat. A Toyota Mirai, a világ első üzemanyagcellás szedánja a fedélzeti üzemanyagcella kötegekben előállított elektromos árammal működik. Az üzemanyagcellákban a tartályban tárolt hidrogén kölcsönhatásba lép a légköri oxigénnel; a folyamat egyetlen mellékterméke a vízpára.

_vdv1392_2



Hidrogén: vadonatúj üzleti lehetőségek

A hidrogén, mint tiszta energiaforrás számtalan előnnyel rendelkezik. Amellett, hogy a Toyota Mirai üzemanyagaként szolgál, arra is alkalmas, hogy felvegye az energiahálózatban fellépő csúcsokat olyankor, amikor a felhasználás csekély, ám a termelésben többlet jelentkezik. A Stedin a jövőben tovább kutatja a hidrogénben rejlő üzleti lehetőségeket. A Toyota Mirai kulcsainak átvételekor Frans van de Noort, a Stedin operatív igazgatója a következőket mondta: „Céges járműflottánkat fenntarthatóbbá kívánjuk tenni; 2020-ra a gépkocsiállomány nagy része nulla emissziójú autókból fog állni. Ez nagy kihívás, mert 1700 kishaszonjárművünk, 900 személygépkocsink és 600 privát lízingjárművünk van; ez az ország egyik legnagyobb kereskedelmi célú flottája. Fontos szerepet szánunk a teljesen elektromos üzemű gépkocsiknak. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a hidrogén izgalmas alternatíva. A Toyota Mirai típusok révén megvizsgálhatjuk, hogy életképes-e a technológia, és hogy létezik-e széles körű támogatás az ilyen jellegű járművekre Hollandiában."

A holland kormány támogatásával

A Toyota Mirai hollandiai értékesítése ebben a hónapban veszi kezdetét. A holland kormány pénzügyi politikája egyértelműen megerősíti az új hidrogén technológia piaci bevezetésére irányuló állami támogatási szándékot. A fogyasztók számos különböző pénzügyi előnyt élvezhetnek, a luxus- és útadó 2020-ig történő elengedésétől kezdve a cégautók magánhasználatát terhelő, természetbeli juttatásokra vonatkozó adókulcs 4 százalékra történő mérsékléséig, hiszen a Toyota Mirai károsanyag-kibocsátástól mentes gépkocsi.

A Toyota Mirai szerepe a Toyota Környezetvédelmi Kihívás 2050 programban

A Toyota egyértelmű ígéretet tett arra nézve, hogy 2050-re (a 2010-es szintekhez képest) 90 százalékkal csökkentse új gépjárműveinek CO2-kibocsátását. Hisznek abban, hogy a hidrogén üzemanyagcellás járművek kulcsszerepet játszanak ezen ambiciózus célkitűzés megvalósításában. A Toyota több mint húsz éve foglalkozik az autóipari célú hidrogén üzemanyagcellás technológia kutatásával és fejlesztésével. Ezen erőfeszítések kézzel fogható eredménye a Toyota Mirai, mely említésre méltó, nulla károsanyag-kibocsátású gépkocsi, amelynek üzemanyagtartálya 3-5 perc alatt feltölthető, és amely egy feltöltéssel akár 550 kilométert képes megtenni. A Toyota 2014 decemberében kezdte meg a Mirai kereskedelmi forgalmazását.

A mai napig Japánban, az Egyesült Államokban, Németországban, Nagy-Britanniában, Dániában, Belgiumban és Hollandiában vehették át üzemanyagcellás szedánjaikat az ügyfelek; az első piacokhoz még idén csatlakozik Svédország.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: