DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Enyém, Tiéd, Övé; az új angol mini mindenkié

A MINI VISION NEXT 100 koncepció a közösségi autómegosztásban rejlő lehetőségekre helyezi a legfőbb hangsúlyt: a brit kisautó-gyártó rajongóinak mobilitási igényeit a jövőben eszerint teljes körűen személyre szabott MINI modellek szolgálják majd ki, a nap huszonnégy órájában, bárhol legyenek is.

minivisionnext100g



Napjainkban a MINI a nagyvárosok tökéletes, prémium szintű kompakt autója. A digitalizáció ugrásszerű térnyerésével és az intelligens járműkapcsolatok folyamatos bővülésével szinte napról napra változik a minket körülvevő világ – és ez legintenzívebben a metropoliszokban érhető tetten. A nagyvárosi mobilitás jövőjét érintő kulcsfontosságú kérdésekre a MINI a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautóval kívánja megadni a választ. Vajon a jövő nagyvárosai biztosítanak majd elegendő helyet ahhoz, hogy a vezetés élmény maradjon? Milyen formában ölt majd testet a MINI által fémjelzett „ötletes helykihasználás”? És miként reagál a MINI a minket körülvevő, digitalizált és hálózatba kapcsolt világ kihívásaira?

„A MINI egy olyan, egyszerre intelligens és testre szabott nagyvárosi mobilitási megoldáson gondolkodik, amely az ügyfél minden kívánságát teljesíti. Eszerint ráadásul a jövőben mindehhez nem feltétlenül kell majd saját autót fenntartanunk” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Group vezető formatervezője a brit kisautó-gyártó elképzeléséről. Nem véletlen, hogy a „Minden MINI az én MINI-m” mottó égisze alatt életre kelt MINI VISION NEXT 100 koncepció a közösségi autómegosztásra helyezi a legfőbb hangsúlyt. De nézzük meg részletesebben!

minivisionnext100c

Akárcsak napjainkban, a MINI modelljei és a velük járó hamisítatlan életstílus élményei a jövőben is rajongók millióit ejtik majd rabul. Ehhez azonban nem feltétlenül kell saját MINI-t fenntartaniuk. A brit kisautó-gyártó tervezőmérnökeinek arra a kérdésre kell megoldást találniuk, hogy miként válhat a MINI széles körben azonnal elérhetővé – ráadásul úgy, hogy az ügyfelek sajátjuknak és maximálisan a személyes igényeikre szabottnak érezzék a modellt –, bárhol és bármikor? A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó erre az esszenciális kérdésre kívánja megadni a választ, visszafogott, ezüstszínű digitális ruhába csomagolva, amelyet a mérnökök csak „üres vászonként” emlegetnek. Ez a „vászon” az ügyfél személyes preferenciái, aktuális hangulata és a vezetés szituációja szerint változik, legyen szó akár a tető színéről vagy az utastér hangulatvilágításáról. A személyre szabott élmény és az ügyfél igényeit maximálisan szem előtt tartó fedélzeti információ-csomag érdekében a MINI különféle színekkel, grafikákkal és tartalmakkal dolgozó intelligens kivetítőket és megjelenítési felületeket alkalmaz.

minivisionnext100f

A „Cooperizer” a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó utasterének központi, kör alakú műszeregységét jelöli, amely a koncepció műszerfalának legjellegzetesebb elemeként öltött testet. Működés közben a műszeregység világítása egy kaleidoszkóphoz hasonlít. A színek és a minták a tanulmányautó digitális intelligenciájának sokoldalúságát szimbolizálják, amely a MINI minden egyes ügyfelét személyre szabott beállítási opciókkal, széleskörű szórakoztató, kommunikációs és információ-szolgáltató lehetőségekkel, valamint a teljes mértékben automatizált járművezetés opciójával szolgálja. Utazás közben a vezető az utastér hangulatvilágítását és a vezetési üzemmódot szabályozó forgókapcsolón keresztül vezérelheti a „Cooperizer” viselkedését. A középre helyezett „Inspire Me” gomb megnyomásával ráadásul a „Cooperizer” hangulatjavító funkciója is életre kel: a MINI ilyenkor részletesen átnézi a vezető letöltéseit és az ügyfél érdeklődési körét feltérképezve kínálja fel opcionális szórakoztató funkcióit. A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó például képes megtalálni a vezető leginkább kedvelt járműbeállításait, miközben behelyezi a szórakoztató rendszerbe a kedvenc előadó számait és a leggyakrabban látogatott úti célokat is felajánlja. Amennyiben pedig az autó egy kanyargós, külvárosi útszakaszra érkezik, a vezetés lélegzetelállító élménye érdekében a John Cooper Works nagyteljesítményű beállításokat is azonnal elérhetővé teszi.

minivisionnext100b

A jövőben a MINI vezetése éppoly lebilincselő élmény lesz, mint napjainkban, már amennyiben a volán mögé ülő ügyfél az automatizált járművezetés helyett saját maga kívánja vezetni a járművet. A MINI vezetési élményéhez a sebesség és a kanyarokban jelentkező oldalirányú erőhatás érzése egyaránt hozzátartozik, ez azonban nem minden. Az automatizált járművezetés uralta jövőben a vezetés élményét még intenzívebb, még speciálisabb kiegészítők fokozzák majd, minden korábbinál magasabb szintre emelve a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó gokartos érzését. Miközben eltűnnek a kijelzők és a vezérlőgombok, az utasteret pedig minimalista elrendezésű, letisztult formavilág járja át, az első szélvédő egy digitális felületté változik, amely dinamikus előrejelzéseket ad az útról. A vezetés élményét a kibővített valóság opciói emelik vadonatúj szintre, valós időben mutatva az ideális ívet és jó előre jelezve a várható útvonal-akadályokat.

minivisionnext100

Ezen dinamikus kiegészítők mellett a jövő MINI modellje megőrzi az ötletes megoldásokban és a tökéletes helykihasználásban bővelkedő értékeket, amelyek napjainkban is a MINI négykerekűinek sajátjai. Az optimális hatékonyság és a zéró emisszió szerint megtervezett hajtásláncot mindeközben a lehető legkisebb karosszéria-területen, maximális biztonságot garantáló gyűrődési zónák kialakításával váltják valóra a mérnökök, a jövő MINI modellje így évtizedek múltán is hű marad az 1959-ben napvilágot látott klasszikus Mini legendás örökségeihez. Az utastér szellős kialakítását egy egyrészes ülőpad, valamint a kormány és a pedálsor párosának csúsztatható kialakítása nyomatékosítja: a kormány utazás közben mindvégig jelen van, a jármű önvezető funkciója azonban minden pillanatban a MINI ügyfelének rendelkezésére áll. Az automatizált járművezetés a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó egyik központi értéke, a közösségi autómegosztás MINI szerint elképzelt jövőképében ugyanis a jármű utas nélkül is képes megkeresni a legközelebbi járműtöltő állomást, az autómosót vagy az üres parkolóhelyeket, illetve adott időre magától meg kell érkeznie az ügyfél által kívánt helyszínre. A hagyományos és az automatizált járművezetés közötti váltáshoz a MINI ügyfelének csupán a műszerfal közepére kell csúsztatnia a kormányt, és a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó már át is veszi az irányítást. A középre csúsztatott kormány nagymértékben növeli az utasok térérzetét, miközben a ki- és beszállást is megkönnyíti. A széles ülőpad és a tágas lábtér kettőse adta bőséges helykínálatot még középkonzol sem töri meg, a MINI ügyfelei így bármelyik oldalról beszállhatnak anélkül, hogy előre eldöntenék, hogy melyik oldalon szeretnének ülni. Dinamikus vezetés közben az ülőpad aktív támasztó elemei gondoskodnak a vezető és az utas optimális oldaltartásáról, parkolás közben pedig az ajtók éppen annyira nyílnak ki, amennyire a korlátozott helykínálat engedi.

minivisionnext100a

A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó anyagválasztásakor bolygónk erőforrásainak felelős felhasználását tartották szem előtt a tervezők, az anyagoknak ugyanakkor az évek múlásával is meg kell őrizniük minőségüket, egyedi stílusukat és különleges, kézzelfogható élményt kell nyújtaniuk. A digitális világ fejlődésével és a térhasználat egyszerűsödésével egyre fontosabbá válnak a jármű hagyományos, fizikailag is érzékelhető tulajdonságai, így az anyaghasználat is. A közösségi autómegosztás elképzelése szerint azonban ezen anyagoknak minden korábbinál strapabíróbbnak is kell lenniük. Azon túl, hogy a tervezők a padlóborítás, a tetőbélés és az ajtókárpitok esetében újrahasznosított műanyagot és alumíniumot alkalmaztak, a MINI tanulmányautójának utasterét olyan modernkori, autóban ritkán alkalmazott anyagok színesítik, mint a sárgaréz, a bazalt és a cellulóz.

minivisionnext100e

Ahogyan a digitalizáció, az interaktív kapcsolatrendszer és a mesterséges intelligencia egyre egyszerűbbé és nagymértékben automatizálttá teszi az egyes folyamatokat, a járművek, az otthonok és az apróbb termékek megosztása úgy válik egyre gyakoribbá napjainkban. A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó forradalmi elképzelése és a MINI jövőbeni közösségi megosztása összehozza a rajongásukban osztozó embereket, a közösség előnyeiből így mindenki profitál. Az erőforrások okos felhasználásában rejlő fenntarthatóság hátterében pedig a mobilitás újabbnál újabb lehetőségeknek ad teret. Ha például a MINI ügyfele a jövőben egy last-minute belépő megvásárlásával meghívja a barátait egy közös élményre, a MINI a közösségi autómegosztásnak köszönhetően gondoskodik mindenki mobilitásáról, miközben garantálja, hogy a meghívottak időben és kényelmesen érkeznek meg a kijelölt helyszínre. Mint ilyen, az automatizált járművezetés egy teljes körű mobilitási szolgáltatássá áll össze, amelyet a MINI a mobilitási élmény abszolút megosztásaként aposztrofál.

minivisionnext100d

„A MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó a MINI egyedülálló jövőbeni mobilitási szerepkörét hozza el a jelenbe. A koncepció középpontjában továbbra is a vezetés élménye áll, amelyet könnyedén használható, intelligens szolgáltatások vesznek körül” – összegezte a MINI VISION NEXT 100 tanulmányautó legfontosabb értékeit Anders Warming, a MINI vezető tervezője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: