DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Még jó, hogy nem engedik ki az utcára

A Renault Sport 40. évfordulójának megünneplésére született meg a 2 literes turbómotorral hajtott Clio R.S 16. A zsebrakéta egyelőre „csak” koncepció, célja viszont határozott: le szeretné taszítani a Golf GTI Clubsport S-t a nürburgringi trónjáról.

renaultcliors16concept01 



Szinte hihetetlen, de a Renault Sport képes volt bepaszírozni a Clio gépházteteje alá a Megane R.S 275 Trophy-R 2.0 literes turbómotorját és annak hatfokozatú manuális váltóját. Az erőforrás teljesítménye az egy kategóriával kisebb Clióban is 275 lóerő, amihez 360 Nm-nyi csúcsnyomaték társul, amit a 19 colos első kerekeknek kell valahogy átvinni az aszfaltra. Embert és kerekeket próbáló feladat, ám abban nincsenek kétségeink, hogy a Renault Sport ne tudta volna megoldani…

renaultcliors16concept02

A nem hétköznapi mutatványhoz nemcsak a karosszériát szélesítették ki 60 milliméterrel – a Clio R.S 220 EDC-hez képest -, hanem (szintén) a Megane R.S.-től kölcsönözték a kocsi hűtőrendszerét, néhány alkatrész pedig a Kangoo-ból és az Espace-ból érkezett. Hogy mit tud pontosan a tradicionális Liquid Yellow fényezést viselő zsebrakéta, azt nem árulta el a francia márka sportrészlege, az viszont biztos, hogy a Volkswagen Golf GTI Clubsport S babérjaira tör. Jelenleg a német „hot hatch” a Nürburgring elsőkerekes és koronázatlan királya, ezt a címet szeretné elhódítani a Renault Clio R.S 16. Kíváncsian várjuk a Goodwoodban is fellépő kiskocsi eredményét!

renaultcliors16concept04

renaultcliors16concept03

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: