DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

A Suzuki is csalt a fogyasztási adatokkal!

A Suzuki szóvivője, Hidehiro Hirano ma reggel bejelentette, hogy 16 japán modell érintett abban az ügyben, hogy nem a japán előírásoknak megfelelően vizsgálták meg az autóik üzemanyag-igényét. Azaz nem a valós fogyasztási adatokat közölték az autóik esetében.

 suzukijimny134wdjlxcomfort12



A Mitsubishi –botrány után a japán kormány elrendelte, hogy az összes hazai autógyár vizsgálja felül a gyári fogyasztási adatokat, s ennek máris megvan az eredménye. Ezúttal a Suzuki bukott le, maga a cég elnöke, Osamu Suzuki jelentette a problémát a Japán Föld, Infrastukturális, Közlekedési és Turisztikai Minisztériumnak, hogy autóik gyári és valós fogyasztási adatai nem egyeznek meg. Ugyanakkor a Suzuki hangsúlyozta, hogy nem direkt csalásról, szándékos manipulálásról van szó, a differencia abból adódik, hogy laboratóriumi körülmények között mérték a kocsik fogyasztást, nem pedig a gyár tesztpályáján. Erre a döntésre pedig azért került sor, mert a Sagara tesztpálya a tengerhez közel, egy dombtetőn van megépítve, s az időjárási, valamint a földrajzi körülmények megnehezítik a vizsgálatok elvégzését.

suzukijimny134wdjlxcomfort05

A botrányban 16 modell érintett: köztük az Alto, az Wagon R, a Jiny, a Carry, az Ignis, a Baleno, a Swift, az SX4 S-Cross, s ezeknek különböző változatai. A bejelentés után nem sokkal a Suzuki részvényei 11 százalékot zuhantak Japánban. Lehet, hogy a Renault- Nissan Szövetség már készen áll egy újabb felvásárlásra?

suzukijimny134wdjlxcomfort04

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: