DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Először okozott balesetet önjáró Google-autó

Legalább részben a Google önjáró autójának algoritmusát terheli a felelősség egy két héttel ezelőtti balesetért – a Lexus nem számított rá, hogy egy különös helyzetben nem kap elsőbbséget egy busztól.

A kaliforniai Mountain View-ban összeütközött egymással a Google egy önvezető autója, valamint egy autóbusz – az eset még április 14-én történt, de csak most hozták nyilvánosságra a történteket. Személyi sérülés szerencsére nem történt, mivel az autó csak lépésben haladt, s a busz sem ment 25 kilométer per óránál gyorsabban, ráadásul a két jármű oldalról találkozott egymással.

googlecar



Az incidens egy kereszteződésben történt, ahol az automata Lexus jobbra akart fordulni, ám egy vihar miatt kirakott homokzsákok útját állták. Ezeket kerülte ki lépésben haladva, miközben a szomszédos sáv zöldet kapott. Így viszont már nem tudott elfordulni az autó, ezért vissza akart húzódni a saját sávjába, ahol ütközött az érkező busszal.

A felelősség pontos kérdése még nem tisztázott, a Google szerint mindenesetre a balesetben legalábbis közrejátszhatott az, hogy az automata Lexus nem „számított” arra, hogy az autóbusz nem adja meg neki az elsőbbséget annak ellenére, hogy előrébb volt a sávban. A cég képviselője szerint a felelősség legalább részben az övék, ugyanis az algoritmusnak számítania kell arra, hogy nagyobb járművek csekélyebb valószínűséggel adnak elsőbbséget egy ilyen szituációban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: