Steward
Strommer Benjamin
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. április 26. csütörtök
Autó

Opel Mokka X - Betyár egy kocsi!

Természetesen az eladási statisztikák is alátámasztják, hogy Európa egyik kedvencéről van szó, amely most megújulva folytatja a sikersztorit.

opelmokkax09

2012-es piaci bevezetése óta egyre magasabbra tör az Opel Mokka. Immár több mint félmillió megrendelésével Európa egyik kedvencének számít, ugyanakkor ennél is fontosabb talán, hogy az autó egyúttal a német márka - közelmúltbeli - nagy visszatérésének a jelképe. Most megújul, a 86. Genfi Autószalonon debütál az új kiadás, még karakteresebb megjelenéssel, kifinomultabb enteriőrrel, nem utolsósorban pedig a Mokka X lesz az egyik legjobban kapcsolódó SUV az új infotainment rendszereivel.

opelmokkax03

A szubkompakt SUV elsősorban eddig is olyan vevőket szerzett az Opelnak, akik tudják értékelni a vagány formát és a sokoldalú – többek között terepjáró - tehetséget.  Utóbbit soha nem is titkolta a Mokka, ám ezentúl a típusjelzés X-betűje még jobban hangsúlyozza majd - az Opel SUV- és crossover-modelljeinek – a betyárságát.

opelmokkax01

A áttervezett Mokka X továbbra is erőteljes karakter, letisztult felületeivel azonban egy árnyalatnyival szolidabb és férfiasabb lett a korábbinál. Leginkább az új, szárny alakú hűtőmaszk és a ledes nappali menetfény kettős íve mutatja a villámos márka új designfilozófiáját, amihez jól illik a – kívánságra szintén ledes – hátsó lámpa dupla íves motívuma. Az autó atletikus karakteréhez megjelenéséhez az ajtók alsó felén végigfutó izmos vonal is hozzájárul, melyet az Opelre jellemző, hátrafelé emelkedő sarló motívum emel ki még jobban. Emellett friss karosszéria-színek, például az Amber Orange (borostyán narancs) vagy az Absolute Red (abszolút vörös) fokozzák a Mokka X „birtoklásának vágyát”.

opelmokkax06

Finoman nyúltak hozzá a tervezők a Mokka X belsejéhez is. Meghatározó látványelem az új Opel Astráéhoz hasonló, vízszintes tagolású műszerfal és középkonzol. Letisztultabb és precízebb hatást kelt, nem mellesleg pedig a harmonikusan belesimuló infotainment-generáció kezelése egyszerűbbé vált. A 7 és 8 colos érintőképernyők sok kapcsolót és szabályzót fölöslegessé tettek. Akárcsak az új Opel Astra, a Mokka X is már a piaci bevezetéstől megkapja opcióként az Opel OnStar online- és szolgáltatási asszisztenst. A legújabb generációs IntelliLink infotainment-rendszer kétféle változatban rendelhető meg, hogy az Apple CarPlay vagy az Android Auto révén behozza az autóba az okostelefonok világát.

opelmokkax02

Ám még ez sem minden! Nemcsak a röviddel ezelőtt megjelent 1,6 literes „suttogó” dízellel lesz kapható a Mokka X, hanem az új, 1.4-es, közvetlen befecskendezésű benzinmotorral is. Az 1.4 Direct Injection Turbo erőforrás 152 lóerős csúcsteljesítménnyel kerül bele a Mokka X-be, hatfokozatú automataváltóval, Start/Stoppal és adaptív összkerékhajtással kombinálva. Az elektromágneses lamellás tengelykapcsolókkal ellátott 4x4 rendszer intelligens és hatékony: száraz úton kizárólag az első kerekek viszik át a teljesítményt, ezáltal csekély a fogyasztás, de ha úgy kívánja a helyzet, finoman és észrevehetetlenül munkát kapnak a hátsók is. A szabályozási tartomány a 100 százalékos fronthajtástól az 50:50 százalékig terjed, például vizes vagy havas úton.

opelmokkax08

Vannak további példák is arra, hogy ígéretéhez híven széles vevőkörnek teszi elérhetővé az innovatív technikát az Opel. Ilyen a Mokka X AFL LED fényszórója (AFL = Adaptive Forward Lighting). A rendszer automatikusan illeszti a fénykévét a forgalmi helyzethez, és a lehető legjobban világítja meg az utat, mások elvakítása nélkül. Olyan funkciói vannak, mint a városi és országúti világítás, a kanyar- és sarokfény, Angliába belépéskor az átállás a bal oldali közlekedésre, valamint a beparkolási és a megállási mód.

opelmokkax05

Feltétlen említést érdemel még az Opel frontkamera legújabb nemzedéke. Még finomabb felbontásából és optimalizált képfeldolgozásából mindegyik csatlakozó asszisztensrendszer profitál, így az AFL LED világítás távfény-segéd mellett a jelzőtábla-asszisztens vagy a követési távolság figyelő is.

opelmokkax07

Új küllemével, kibővített hajtóműválasztékával, megbecsült terepes képességeivel, példás kapcsolódásával és kiváló komfortjával minden esélye megvan az új Mokka X-nek, hogy folytassa elődjének sikersorozatát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?