DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Superb GreenLine: Egy tank üzemanyaggal 1780 megtett kilométer

Az új Skoda Superb rendkívül alacsony üzemanyag fogyasztásával csábít. Ez még inkább igaz az új Skoda Superb GreenLine modellre, amely elsőként a Frankfurti Nemzetközi Autószalonon (IAA) mutatkozik be a nagyközönség előtt.

Kivételesen alacsony, 3,7 liter/100 kilométer fogyasztásával és mindössze 95 g/km szén-dioxid kibocsátásával az 1.6 TDI (88 kW) új Skoda Superb GreenLine mind limuzin, mind kombi kivitelben környezettudatosság tekintetében is új mércét állít szegmensében. A ŠKODA zászlóshajójának „zöld” változata egyetlen tank üzemanyaggal több, mint 1780 kilométert képes megtenni.

A Skoda Superb GreenLine modell 1.6 TDI (88 kW) erőforrásához 6 fokozatú manuális sebességváltó kapcsolódik. Csakúgy, mint a többi hagyományos Superb modellnél, az 1.6 TDI változatnál is a szériafelszereltség részét képezi az automatikus motorleállítás és -indítás (Start-Stop rendszer), illetve a fékezési és motorfék-fázisok alatti energia-visszatáplálás (rekuperáció) rendszere. Az új GreenLine sorozat további különlegessége, hogy rendelkezik hosszabb áttételezésű hatfokozatú kézi váltóval és SCR (szelektív katalitikus redukció) katalizátorral. Mindezeken túl a mérnökök aerodinamikai szempontból is finomhangolták az új Skoda Superb GreenLine karosszériáját és alvázát.

Skoda Superb GreenLine_01_resize



A futómű 15 milliméterrel lejjebb került, mint a hagyományos Superb modellnél. A Superb GreenLine limuzin modellnél a csomagtér ajtóra, míg a kombi kivitelnél a tetőre légterelő került, amely a többi módosítással együtt a légellenállási értékek jelentős javulását és a légellenállási együttható csökkenését eredményezte. Így a Superb GreenLine 0.263, a kombi kivitel pedig 0.275 értéket teljesít. A Skoda Superb GreenLine vegyes fogyasztása mindössze 3,7 liter gázolaj 100 kilométerenként, míg a szén-dioxid kibocsátása egy kilométeren csupán 95 gramm. A 88 kW teljesítményű 1.6 TDI új Skoda Superb GreenLine környezettudatosság tekintetében is új mércét állít szegmensében. Egyetlen tankolással 66 liter gázolajjal tölthetjük fel a Skoda zászlóshajóját, amely így több mint 1780 kilométer megtételére képes.

A különböző károsanyag-kibocsátási normák teljesítéséhez a Superb az utólagos kipufogógáz-kezelés két elemét, az oxidációs katalizátort és a dízel részecskeszűrőt is alkalmazza. A Superb GreenLine SCR rendszere az AdBlue adalékanyag használatával csökkenti a nitrogén-oxid kibocsátást. Ez a mesterségesen előállított 32,5% karbamidot és ioncserélt vizet tartalmazó, nagy tisztaságú folyadék a kipufogógázba jutva nem csupán a nitrogén-oxid kibocsátás csökkentésében, de az üzemanyag-fogyasztás mérséklésében is segít.

Az alacsonyabb gördülési ellenállású abroncsok 16 colos, kívánságra 17 colos méretben érhetők el. A GreenLine megjelölés a Skoda Superb csomagtér ajtajára került. A hátsó illetve a hátsó oldalsó ablakok napvédő üvegeket (SunSet árnyékolást) kaptak, a ködfényszórók pedig kanyarkövető funkcióval rendelkeznek.

A GreenLine modellváltozat „Active”, „Ambition” és „Style” kivitelben érhető el. A GreenLine megnevezés 2008 óta a Skoda modellpalettáján elérhető leggazdaságosabb és leginkább üzemanyag takarékos modelleket jelöli.

A fenntarthatóság és a környezet védelme a Skoda vállalati stratégiájának legfőbb elemei.. A Superb GreenLine modellel együtt a Skoda összesen 33 modellje rendelkezik 100 g/km és 105 modellje 120 g/km alatti szén-dioxid kibocsátással. A Skoda GreenLine sorozat mellett a földgázüzemű járművek a márka hosszú távon fenntartható termékstratégiájának fontos elemei. A Skoda magyarországi kínálatában két vonzó G-TEC modell - az Octavia G-TEC és az Octavia Combi G-TEC - is szerepel.

A Skoda célkitűzése nyilvánvaló: a környezetkímélő mobilitásnak mindenkor megfizethetőnek kell maradnia, a vásárlók és a környezet érdekében egyaránt. Új Skoda Superb család május végi bemutatásával a cseh gyártó immár teljes európai modellpalettáját korszerű és környezetkímélő, Euro 6 minősítésű motorokra állította át. Ennek megfelelően a Skoda minden modellje a legmodernebb benzin- és dízelüzemű erőforrásokkal kapható, mégpedig az automatikus motorleállítás és -indítás (Start-Stop rendszer), illetve a fékezési és motorfék-fázisok alatti energia-visszatáplálás (rekuperáció) rendszereivel kiegészítve.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: