DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Túraautó

Facebookon idiótázta le a versenybírókat, kizárták érte a hétvégéről

A hétvége citromdíját egyértelműen a TCR Europe-ban versenyző svájci Kris Richard érdemelte ki, noha a körülötte kialakult botrány rávilágított a mai túraautózás egyik alapelemének számító fordított rajtrács újabb hibájára is.

Az egész úgy kezdődött, hogy a barcelonai szezonzáró forduló időmérőjén Richard a hetedik leggyorsabbként zárt, ami - mivel a második futamra az első tíz sorrendjét megfordítják - egy 7. és egy 4. rajthelyet jelentett számára a két versenyre. Igen ám, de a kvalifikáció leintését követően a versenybírók megállapították, hogy Richard pályaelhagyással futotta meg legjobb idejét, így utólag attól megfosztották. Második legjobb ideje a 10. rajthelyre volt elég, viszont ez azt is jelentette volna, hogy a vasárnapi futamra viszont a fordítás értelmében a pole-pozícióba kerül.

2018TCREU_photo_news_148_f7495184b8c9fc89928d10056a9ad588



Mégis milyen büntetés az, amely első rajthellyel jutalmazza a versenyzőt? - ezt a kérdést tehették fel maguknak a versenybírók az ítélet meghozatala után, ezért gyorsan kiegészítették azt még egy, a második futamra szóló 10 rajthelyes büntetéssel, ami elvette Richardtól a pole-t, és azt eredményezte, hogy a svájci így most egy 10. és egy 11. rajthellyel rendelkezett.

A pilóta a legkevésbé sem volt boldog az ítélettől, frusztrációját pedig a Facebook-oldalán vezette le egy azóta már törölt posztban, amiben ez állt: "A stressz annak az eredménye, hogy napi kapcsolatban vagyok idiótákkal" - írta, hashtaggel jelölve, hogy a versenybírókra célzott. "Egy nevetséges döntés miatt mindkét versenyt a 10. helyről kell megkezdenem a 4. és a 7. helyett." A végén még egy F betűs angol szóval küldte el melegebb éghajlatra az ítélethozókat.

Az időmérő után pár órával rendezett első barcelonai futamon Richard még ott volt és be is futott a 8. helyen, ezt követően azonban a versenybírók intézkedtek a Facebook-poszt ügyében is, ami hivatalos kommunikációjuk szerint "morális sérülést okozott" számukra. A versenyzőt a Nemzetközi Sportkódex magatartásra vonatkozó cikkelye értelmében kizárták az első versenyről, és eltiltották a másodikról. Richard ilyen módon történt nullázásának végül fontos szerepe lehetett abban, hogy csapata, a Target Competition elveszítette a tabella vezető helyét a bajnoki címet előlük elcsenő KCMG-vel szemben.

2018-2018 Spa Race 2---2018 TCR Europe Spa R2, 94 Kris Richard_246

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: