DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Varga Racing Team: Át Chegaga dűnéin, mint kés a vajon!

Hőgutaközeli állapot, teljes kimerültség, de ugyanakkor komoly elégedettség! Így sommázható a Varga Racing Team szempontjából a 2023-as Morocco Desert Challenge ötödik szelektív szakasza.

Vannak napok, amelyek az autóversenyzők számára még akkor is örökké emlékezetesek maradnak, ha nem érnek el világraszóló eredményt. A Varga Imre, Toma „Csimpi” József egység számára a 2023-as MDC ötödik versenynapja pontosan ilyen volt. A Toyota Hilux Overdrive-val versenyző duó 5 óra 59 perc 45 másodperc alatt teljesítette a 335 kilométeres szelektívet Foum Zguid és Mhamid között, ami az autós kategóriában a 24. helyre volt jó, s bár kimerülten érkeztek meg a nap végén a táborba, de talán még soha nem éreztek hasonló elégedettséget.

„Teljesen kikészültünk! – mondta a pilóta, Varga Imre. – A forróságban a végére annyira elfáradtam, hogy nem is nagyon tudom megmondani, hogyan tettük meg az utolsó néhány kilométert. Nagyon kemény menet volt és kalandokban ezúttal sem volt hiány. Az első kétszáz kilométert kifogástalan tempóban nyomtuk le, sorra előztük az előttünk rajtolókat, de aztán volt egy defektünk. Az elmúlt években összesen nem volt annyi defektünk, mint ezen a versenyen, de nem nagyon tudunk ezzel mit kezdeni. A dűnék között ’mandínereztünk’ egyet egy ott ragadt SSV-vel, pici koccanás volt, semmi komoly. Kalandok tehát akadtak bőven, de mindent megoldottunk. Hálás vagyok Csimpinek, igazi csapatmunka volt ez a mai szakasz!”

varga-racing-team-morocco-2



Az előző naphoz hasonlóan Chegaga híres-nevezetes dűnesora ezúttal is szerepelt az útvonalban, ráadásul ez tette örökké emlékezetessé a napot a magyar páros számára. „Mielőtt belekezdtünk a sivatagi versenyzésbe, mindig azt hallottuk, hogy ez egy vendégmarasztaló dűnesor. Később többször is megtapasztaltuk, hogy tényleg így van, ma viszont kegyes volt velünk és most először úgy jöttünk át rajta, mint kés a vajon. Egyetlen egyszer sem kellett megállnunk vagy lapátolnunk, ami számunkra komoly mérföldkő. Már reggel arra a kértem a Jóistent és a sivatagot, hogy engedjenek át bennünket és hálás vagyok azért, hogy ez ma ilyen simán ment. Amikor lejöttünk az utolsó dűnéről, a legalján lefordult a felniről az egyik abroncs, amelyet Csimpi pillanatok alatt helyre hozott, így gond nélkül mehettünk tovább. Minden túlzás nélkül mondom, hogy az említettek miatt számunkra nagyon fontos mérföldkő marad ez a mai nap” – fogalmazott Varga, aki – jutalomként – az autós kategória összesítésében a 20. helyről előlépett a 17. pozícióba.

A szakaszon átélt élményekre sajnálatos módon ismét egy tragédia vetett árnyékot. Az előző napi halálos baleset után a verseny szervezői az esti órákban egy motoros haláláról adtak tájékoztatást. A 48 esztendős holland Bram van der Woudent a motorja mellett találták meg, halálát a hőség miatti kimerültség okozta. A beszámoló szerint az orvosi segítség hamar a helyszínre ért, azonban a motorosért már semmit nem tudtak tenni. 

A viadal hatodik szelektív szakasza ismét hurok lesz, Mhamid térségében száguld majd a mezőny és az útvonal ismét érinti majd a Draa folyó kiszáradt medrét, valamint Chegaga dűnéit is. A szervezői előrejelzés a várható kihívásokkal kapcsolatban megjegyzi, hogy az első méterektől kezdve ébernek kell lennie a versenyzőknek…

A viadal összesen nyolc szakasz és 2300 versenykilométer után április 30-án, Merzougában fejeződik be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: