DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Tereprali

Nem haragszik az ijesztő afrikai buggy-baleset vétlen szereplője

Megszólalt az Africa Eco Race eddigi legnagyobb bukásának vétlen alanya, Dominique Laure, aki egy nappal a történtek után felvázolta saját verzióját az elképesztő és érthetetlen incidensről. Bár az eset felkorbácsolta az indulatokat, harag nincs a durva hibát vétő Szergej Kuprijanovval: inkább annak örülnek, hogy senkinek nem esett baja.
Mint ismeretes, az autós-kamionos összesítésben élen álló Laure, valamint orosz üldözője a viadal keddi szakaszának célja előtt nagyjából száz méterrel ütközött össze: az eltalált francia pilóta autója négyszer, az érthetetlen hibát vétő oroszé pedig hatszor pördült meg, a roncsok – érdekesség, hogy mindkét Optimus buggy-t az MD Rallyesporttól bérelték a versenyzők – kis híján agyoncsapták a célbírókat is. Nem csoda, hogy a látványos balesetnek gyorsan híre szaladt, szerdán az incidensről készült felvétel nagyot futott a világsajtóban.

„Mindenki láthatta, hogy mi történt” – nyilatkozta a korábban pályaversenyzőként szereplő Dominique Laure az Africa Eco Race szerdai, a Facebookon sugárzott élő adásában. „Csak annyit tudok mondani, hoy borzasztóan balszerencsés eset volt. Száz kilométeren át élvezetes, tempós csatát vívtunk Kuprijanovval és egy másik autóval, a vége felé közelítve pedig szerintem már ők is arra gondoltak, hogy de jó lesz este a táborban elfogyasztani egy italt és kitárgyalni a részleteket. Egymáshoz túlságosan közel érkeztünk a célhoz, a baleset pedig jól szemléleti, hogy milyen elképesztő hajsza zajlik ezen a futamon. Óriási volt a nyomás mindannyiunkon, szerintem Szergej ezért nem figyelt eléggé.”
 
FB_IMG_1547069415166

Laure és navigátora kisebb zúzódásokkal megúszta az esetet, míg Kuprijanovéknál a pilótának két ujja tört el, az itinert diktáló testvére megúszta néhány karcolással. „Hogy volt-e botrány, veszekedés? Nos, talán mindenki el tudja képzelni, hogy indulatokban és érzelmekben gazdag esténk volt. Annak fényében, hogy mennyire jól álltunk a versenyben, nekik is, nekünk is nehéz volt megemészteni a történteket, de túl vagyunk rajta és nincs harag. Inkább annak kell örülnünk, hogy megúsztuk a balesetet. Ez a tény az MD Rallyesport munkáját dicséri. Az autóink gyakorlatilag megsemmisültek, de a pilótafülke ketrece sértetlen maradt, egyetlen cső sem gördült el. A csapat mérnökei fantasztikus munkát végeztek” – fogalmazott a francia pilóta, aki másodszor vesz részt az Africa Eco Race-en versenyzőként és nagyon bekezdett, hiszen az első négy szakaszon senki nem tudott gyorsabb lenni nála az autós-kamionos összesítésben, s amíg versenyben voltak, addig is csak Kuprijanov tudott szakaszsikert elhappolni előle.
 
FB_IMG_1547069422333

Laure hangsúlyozta: noha kiestek, navigátorával együtt a mezőnnyel tartanak és Dakarig a helyszínen biztatják az MD Rallyesport versenyben maradt pilótáit. Kuprijanovék szerdán, a késő délutáni órákban arról tájékoztatták a formula.hu-t, hogy neki ennyi volt: „Nekünk ennyi volt, innen Mauritániából indulunk haza. A részletekbe nem szeretnék belemenni. A lényeg az, hogy mindannyian jól vagyunk és senki nem szenvedett komolyabb sérüléseket” – mondta lapunknak Szergej Kuprijanov, aki korábban évekig a Kamaz gyári kamionos tereprali-csapatát erősítette: az orosz pilóta rendszerint a tatárföldi gyártó különleges, CNG hajtású monstrumával versenyzett.
 
FB_IMG_1547069418528
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: