DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
Tereprali

Az év utolsó szakasza volt – és annak nagyon jó!

Hosszú, fárasztó nap volt. De nincs is annál jobb, mint az év utolsó napján egy sivatagi – homokos, köves, buckás, gödrös, sziklás – versenypályán alaposan elfáradni. Legalábbis a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettõs így gondolja.

Az Opel Dakar Team párosa sikerrel vette az Africa Race harmadik szakaszát is, s bár ez a nap sem telt el kalandok és bosszantó gondok nélkül, ez a maratoni sivatagi versenyek elengedhetetlen tartozéka. Szalay és Bunkoczi egy defekt és egy eltévedés után a Tagunit–Assza szakaszon a 11. helyen ért célba az autós mezőnyben és az összetettben is innen várja a folytatást.

ODT_1231_1



„Hosszú nap volt, ráadásul nagyon nehéz terepen. Olyan buckákon és sziklákon mentünk keresztül, hogy néha azt hittem, kiszakad a kezem-lábam, de minimum kiesik a fogamból a tömés. Volt egy olyan pont is, ahol elszámoltuk magunkat, nem fékeztem idõben és orra estünk egy lelépõnél. Úgy nyomtam a padlólemezt a bal lábammal, hogy begörcsölt, utána meg azzal küzdöttem, hogy  elmúljon a görcs. Összességében nagyon élvezetes szakasz volt, így az év utolsó napjára éppen megfelelt. Na jó, az ötven kilométerrel a cél elõtt kapott defektet tudtam volna feledni, mert így ketten visszaelõztek, de összességében jól éreztem magam az autóban” – mondta Szalay Balázs, aki az újévi fogadalmak kapcsán hozzátette: rövid távon megfogadta: megnyerik a következõ szakaszt az új év tiszteletére. 

Ebben az élményben Bunkoczi László is hajlandó lenne osztozni, hiszen a navigátor úgy érzi, szakaszról szakaszra egyre jobb teljesítményt nyújt a párosuk.

ODT_1231_2

„Hosszú, embert próbáló nap volt, az eleje kifejezetten élvezetes, hiszen nagyon könnyen átmentünk az elsõ dûnesoron, csak egyszer, egy pillanatra álltunk meg az egyik homokdomb tetején, de azon is átbillent a Mokka, úgyhogy nem volt sok infarktus-gyanús pillanatunk. A dûnék után háromszázötven kilométeres köves szakaszon mentünk végig, nagyon elfáradtunk, a végén pedig volt egy defektünk, és a céltól nem messze el is tévedtünk, ami három kilométerünkbe került, de összességében jó kis nap volt. Úgy érzem, egyre jobbak leszünk, és ma is zárkóztunk egy kicsit a mezõny elejéhez” – tette hozzá Bunkoczi.

ODT_1231_3

A kamionos mezõnyben versenyzõ Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László Scania-trió az ötödik helyen ért célba egy elképesztõen kalandos nap végén. Körülbelül féltávnál utolérte az elõtte rajtoló Elisabete Jacintót, aki beesett egy gödörbe, õ meg majdnem mellé, de végül éppen hogy sikerült elkerülnie. Ezek után hatalmas csatát vívtak egymással, de Kovács kamionja defektet kapott, és a kerékcsere miatt idõt veszített, de végül az ötödik hellyel sem volt elégedetlen egy ilyen nehéz nap végén.

AFRICA RACE

3. szakasz, Tagunit–Assza (össztáv: 559 km, ebbõl szelektív szakasz: 451 km). Autósok: 1. Jurij Szazonov, Alekszej Kuzmics (kazah, Hummer) 5:06:24, 2. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 3:01 p h., 3. Sagirov, Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 4:16 p h., ...11. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel Mokka) 42:43 p h. Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 5:11:29, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 6:50 p h., 3. Tomecek, Lala (cseh, Tatra) 44:43 p h., ...5. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 1:28:37 ó h.

Az összetettben. Autósok: 1. Jurij Szazonov, Alekszej Kuzmics 9:16:31, 2. Serradori, Haquette (francia, Proto) 27:22 p h., 3. Sagirov, Jevtyekov 29:28, ...11. Szalay, Bunkoczi 1:36:12 ó h. Kamionosok: 1. Anton Shibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev 9:27:21, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin 19:55 p h., 3. Tomecek, Lala 1:23:35 ó h., ...5. Kovács, Czeglédi, Ács 2:13:52 ó h.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: