DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Tereprali

Ők lesznek a Dakar magyar indulói

Az utóbbi években csökkenő érdeklődést, vagy legalábbis csökkenő részvételt figyelhettünk meg a Dakar Ralin a magyar versenyzőktől. A januárban kezdődő 37. Dakarnak már csak egy, jóindulattal is kettő magyar nevezője lesz.

Január 2-án Buenos Airesben indul és 16-án ugyanitt ér véget a Dakar rali 2016-os kiírása, amit immár nyolcadik alkalommal rendeznek Afrika helyett Dél-Amerikában. A résztvevők seregéhez ezúttal is újabb nagy nevek csatlakoznak, ám ami a magyarokat illeti, ők minimális számban képviseltetik majd magukat a mezőnyben.

151221-somfai



Mindösszesen egy magyarországi nevezője van a versenynek, mégpedig az autósok között Somfai Imre, aki mellett fia, Somfai Mátyás tölti majd be a navigátor szerepét. Ők most első alkalommal vágnak neki a nagy sivatagi kalandnak, így a célba érkezést és a tisztes helytállást tűzték ki maguk elé célként. Autójuk egy VDJ200-as Toyota Land Cruiser, amelyet a legutóbbi kiírásban még Sebestyén Sándort segítő Sandlander Team készített fel és szervizel is majd a verseny során.

A motorosok között az elmúlt években állandó résztvevőnek számított Dési János, aki azonban most nem lesz ott a mezőnyben, korábbi csapattársa, a vajdasági Saghmeister Gábor azonban igen. A szabadkai motoros az idei versenyen már a második szakaszban balesetet szenvedett, aminek következtében eltört a bal tenyere, sérülése azonban teljesen rendbejött, és célja, hogy eddigi legjobbját, a 2014-es 53. helyet felülmúlva bekerüljön az első 50 közé KTM-jével. A szerb színekben induló 44 éves Saghmeister már rutinos versenyző a Dakar világában, hiszen az eddigi összes dél-amerikai kiíráson rajthoz állt, és már a 2008-as, törölt versenyen is el szeretett volna indulni, így saját számításai szerint azzal együtt már 9. rajtjára készül. 

kkkk

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: