DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Mikor érdemes egy-, illetve kétszárnyú bejárati ajtót választani?

A lakásfeltörés napjainkban igen gyakori bűncselekménynek számít, ráadásul a betörők is egyre felkészültebbek. Egy egyszerű zár feltörése, egy gyengébb bejárati ajtó megrongálása, illetve a biztonsági kamera vagy a riasztó kiiktatása némely rablónak egyáltalán nem okoz problémát.

nivo.hu - 2023 január - LinkMarketing - 8



Éppen ezért érdemes egy szinttel magasabbra emelni a védelmet, és betörésbiztos ajtóra cserélni a hagyományos nyílászárókat.

Ám a kínálat ezekből is egyre nagyobb, így a választás is nehezebb. Talán már az is sok fejtörést okoz, hogy vajon a Nívó egyedi bejárati ajtók közül az egy-, vagy a kétszárnyú típust válasszuk? Nézzük most meg, mikor praktikusabb az előbbi és mikor az utóbbi.

Mikor előnyösebb a kétszárnyú ajtó?

Dupla szélességű ajtókkal általában két épülettípus esetében találkozunk. Az egyik a régi társasházak úgynevezett polgári lakásai, amelyek a városokban élő tehetősebb középréteg számára épültek. Ezeket a ingatlanokat tágas belső terek és méretes nyílászárók jellemzik, gyakran nemcsak a bejárati, hanem a beltéri ajtók némelyike is dupla szélességű. 

Ezek a nagyméretű ajtók elegáns benyomást keltenek, ráadásul sokkal egyszerűbb a bútorok be- és kivitele is. Sok ilyen stílusú épület még ma is lakható állapotban van, aki pedig ilyenben él, annak egyértelműen célszerűbb csere esetén is a kétszárnyú ajtóknál maradnia. Hisz egyrészt így nem kell leszűkíteni a falnyílást (ami elég nagy munka), másrészt vétek lenne végleg elbúcsúzni a nagy átjáró nyújtotta előnyöktől.

Ám a polgári lakások mellett a régi parasztházaknál is gyakorta alkalmaztak kétszárnyú ajtókat, sőt, itt sokszor kettőt is: volt egy külső, kifelé nyíló, tömör fából készült dupla ajtó, illetve egy üvegezett, befelé nyíló, ugyancsak dupla változat. Ennek nemcsak a biztonság szempontjából volt szerepe, hanem a hőszigetelés is sokkal hatékonyabb volt.

Az efféle ingatlanoknál ugyancsak érdemes megtartani a széles ajtónyílást, noha a két nyílászáró kiváltható egyetlen, modern darabbal.

Mikor válasszunk inkább egyszárnyú ajtót?

Ha nem az említett két épülettípus valamelyikében élünk, és az ingatlanunk bejárata normál szélességű, akkor a legtöbb esetben célszerű is ennél maradni, és egyszárnyú ajtót választani. 

Bár a dupla méretnek kétségkívül megvannak az előnyei, ugyanakkor a nyílás bővítéséhez a falat ki kell bontani, ami elég nagy felfordulással jár. Ha egyébként is tatarozzuk a házat, akkor ezt is bevehetjük a munkálatok közé, de egy sima ajtócsere miatt nem biztos, hogy érdemes a falbontásba is belevágni.

A köztes megoldás: aszimmetrikus ajtó

Ha az átlagosnál egy kicsivel szélesebb az ajtónyílás, akkor megfontolandó lehet egy aszimmetrikus kialakítású nyílászáró beszereltetése is. Ennek kettő, egy nagyobb és egy kisebb szárnya van, melyek közül a kicsi fixen rögzíthető, de ha kell ki is nyitható. 

Ez azért praktikus, mert ha szükség van rá, kihasználhajtuk a teljes szélességet, de a mindennapokban a ki- és befelé közlekedéshez csak a nagyobb, normál szélességű ajtószárnyat használjuk.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: