DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Melyik a fontosabb, az IQ vagy az EQ?

Az IQ, azaz az intelligencia hányados az a mérőszám, ami tükrözi az értelmi képességeinket. Ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy akinek magas az IQ-ja, az biztosan sikeresebb, boldogabb.

A siker kulcsa azonban a legkevésbé múlik az intelligencián. Sokkal mérvadóbb az, hogy mennyire működik valakinél a belső motiváció, kitartás és a türelem. Ebben a cikkben utánajártunk, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy gyermekből sikeres felnőtt legyen.

https-__www.jatekliget.hu_ - 2022 július - Cikk6



Mi az EQ?

Azt már tudjuk, hogy mi az IQ, de mit takar az EQ? Az értelmi intelligenciát jelöli a rövidítés, ami az emotional quotient elnevezésből ered. Igazán akkor kezdtek vele érdemben foglalkozni a szakemberek meg úgy általában is, miután Daniel Goleman Érzelmi intelligencia könyve 1995-ben napvilágot látott. Ő fogalmazta meg a fentebb említett mondatot, miszerint a siker csak 20%-ban köszönhető az IQ-nak, nagyobbrészt az EQ-nak, a temperamentumnak, az iskolai végzettségnek és a jó szerencsének. Nézeteit kollégái nem egyöntetűen fogadták el, számos kritikát fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, de több tanulmány is megerősíti a könyvben tett állításait. A Játékliget gyerekkönyvek kínálatában találsz olyan meséket, amikkel fejlesztheted gyermeked érzelmi intelligenciáját.

A siker kulcsa: egyik nincs a másik nélkül

Az EQ és az IQ úgy vannak egymással, mint a fény meg az árnyék. Ha a végső cél a sikeresség, akkor be kell látni, hogy egyik nem tud hatékonyan működni a másik nélkül. Mit értünk ez alatt? Azt jelenti, hogy természetesen az IQ jól jön, ha értelmezni kell egy szöveget, problémát kell megoldani, meg kell tanulni egy verset, vagy gyorsan vág valakinek az esze. Ezek a tulajdonságok nélkülözhetetlenek a tanulmányok során. Viszont ha egy projektmunka kapcsán a gyermek nem tud a társaival együttműködni, nincsenek barátai, nem tudja fékezni az indulatait, emiatt gyakran verekszik, az nemcsak az iskolai magatartás jegyek miatt probléma, hanem előrevetíti a későbbi alakulását a társas kapcsolatainak is. 

Egészséges érzelmi fejlődés

Azok a gyerekek, akiknek magas az EQ-ja, jobb jegyeket szereznek az iskolában, együttműködőek. El tudják mondani az érzéseiket, sőt, uralkodni is tudnak rajtuk. Ha dühösek vagy mérgesek, képesek agresszió nélkül levezetni az indulatukat. Nagymértékű empátiájának köszönhetően szoros barátságokat ápolnak.

Hogyan fejlesztheted gyermeked EQ szintjét?

Mesélj neki sokat! Amíg igényli, ne szalaszd el a lehetőséget, mert a meséket hallgatva számos készség fejlődik (szókincs, képzelet, empátia). Meg is kérdezheted gyermeked, hogy szerinte egy-egy szereplő hogyan érezte magát egy adott helyzetben. Mutass neki példát azzal, hogy te is beszélsz az érzéseidről. Ettől nem fog kevésbé szeretni, viszont látja, hogy a felnőttek is megélnek ilyen frusztráló szituációkat, és példaként fog rá tekinteni. Nyugodtan mondd el neki, ha nyűgösebb / fáradtabb vagy, mert rosszul aludtál, vagy mérges, mert nem sikerült a sütemény.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: