DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Godox X2-T - a megújult rádiós vakuvezérlő

A Godox választékában sokáig az X1-T vakuvezérlő volt az egyetlen lehetőség, majd egy sokkal stílusosabb verzió, az XPro is kijött, ami után a többség már csak utóbbit választotta. Azonban megérkezett az X2-T, ami egy teljesen újraszabott verzió. Mivel az XProhoz képest is van extra funkció ebben az esetben, így már nem olyan könnyű a választás.

A Godox X2-T jellemzői

Miközben kívülről fel sem tűnik a változás, belülről annál inkább erőteljes az átalakulás. Nézzük, mik ezek:

- Dedikált csoport-gombok

Az X2-T az XPro-t követve rendelkezik dedikált csoport-gombokkal, így a vakucsoportok kiválasztása komfortos. A Group gomb helye felszabadult, és immáron az üzemmódválasztó gomb foglalja el a helyét. 

- A vezérlőtárcsa megnőtt

Nagyobb kijelzőt kapott a kioldó, ráadásul a fő vezérlőtárcsa alulra került. A hátsó rész szofisztikáltabbá vált. Bár a tesztelés során azt tapasztaltam, hogy a megújult tárcsa kicsit könnyedebben jár, mint kéne, mégis ideálisabban kezelhető, mint elődje.

- Billenős rögzítési mechanika

Az új rögzítési lehetőség szükséges is volt, mert a régi, nehézkes megoldás nem volt épp megfelelő. Emellett a vezérlő oldalán található kapcsolók is újjászülettek, nagyobbak és precízebbek is lettek. A másik oldal pedig egy USB-C csatlakozót is rejt.

- Bluetooth is található benne

Telefonról vagy tabletről is lehetőség van irányítani a Godox X2-T típusát, ehhez csupán a Godox applikációjára van szükség. Az alkalmazásban pontosan úgy tudjuk a hangjelzést, modellfényt vagy a vakuerőt variálni, ahogy azt az eszközön tesszük.

https-__mikrosat.hu_ - 2020 január - Cikk3



Mirrorless használata

Az X2-T esetében alapjáraton működik az AF segédfény mirrorless kamerákkal. A gyári DSLR beállításról kell átállítani mirroless esetén, majd a ház oldalán az AF-segédfény kapcsolót lehet bekapcsolni a segédfény működéséhez. 

Normál működés

TTL vagy Manuál módban is irányíthatjuk a vakukat, illetve a kettő vegyítésére is van lehetőség. Támogatott mind a HSS gyorsszinkron, mind a 2. redőnyre szinkronizálás is. Két darab AA-elemmel működik a kioldó, mint a többi esetben.

Összesítve

Fontos kiemelni, hogy a Mikrosatnál is kapható Godox X2-T ár-érték arányban 10 pontos. A Godox az X2-T verzióval a márka csúcs-kioldója lett, hisz a Bluetooth lehetőséggel már a Godox XPronál is többet tud. 

Kezelését tesztelve elmondható, hogy a típus elődjének számító X1-hez képest sokat javult, így már szinte olyan könnyű kezelni, mint az XPro kioldót. Persze utóbbin azért több a dedikált gomb, és az összes vakucsoport látható, míg az X2-t-n egyszerre csak három.

A Godox X2-T előnye továbbá a felső TTL-vakupapucs, mely még egy vaku rátételét teszi lehetővé vagy egy kisebb LED lámpát. Hogy az XPro hogy tudja átvenni újra a vezető szerepet? Ha nem csak Amerikában lenne elérhető az XPro II, mert ugyebár az is rendelkezik Bluetooth kapcsolattal.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: