DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Hordozható merevlemez

A számítógépünk winchesterén kívül lehetőségünk van külső adathordozókon is személyes adatinkat tárolni. A CD, DVD lemezek és memóriakártyák mellett a legjobb lehetőséget a hordozható winchesterek kínálják. Megvásárlásukkal hatalmas méretű tárhelyet szerezhetünk, elenyésző áron, amelynek használata és telepítése különösebb szakértelmet sem igényel.

A hordozható merevlemez jellemzői

Sok szempontból a legmeghatározóbb a méret. Ez fizikai részről 2,5” és 3,5” lehet. A 3,5”-os méretűk eredetileg asztali kivitelre szánt modellek. A hordozhatóságról a 2,5”-os modellek gondoskodnak. Ezek egy arasznyival kisebbek, így könnyebben szállíthatóak, kisebb helyet foglalnak. 

A másik felhasználói szempontból fontos jellemző a belső tárhely mérete, amellyel a külső merevlemez rendelkezik. Az adathordozók a pár száz GB-nyi mérettől elkezdve a több TB-os méretig terjednek. Jellemző rájuk, hogy a kisebb tárhellyel felszerelt modellek legtöbbször csak egy tányérosak, így barátságosabb fogyasztás és kevésbé zajos működés is jellemzi őket. Továbbá ezekre a modellekre a túlmelegedés sem jellemző. 

 DVDolcson.eu_Október19_LM5



Az eszközök működése 

A DVDolcson.eu-nál kapható külső HDD-k használatához semmilyen szerelés és telepítés nem szükséges. USB porton csatlakoztatjuk a vinyót a számítógéphez, és ezzel már csatasorba is állítottuk, megkezdhetjük a használatát.

A külső winchesterek is partíciókra oszthatóak, mint a beépített testvéreik. Karbantartásuk ugyanazt kívánja meg és teszi lehetővé. Szükséges ezeket is időnként töredezettségmentesíteni, esetenként az újraformázás is szükséges lehet. Ezekkel a külső merevlemez élettartamát hosszabbíthatjuk meg.

Jellemzően a legtöbb modellt Windows operációs rendszerhez tervezték, de alapvetően eltérő fájlrendszert használó operációs rendszerekkel is képes lehet együttműködni. A kompatibilitásról hozzá kapcsolt gyártói programok gondoskodnak. 

A merevlemez kiválasztása 

Felhasználónként más-más szempontok lehetnek meghatározóak a legjobb ár-érték arányú külső adattároló megtaláláshoz. Elsődlegesen meghatározó, hogy a későbbiek folyamán a külső HDD hol kerül felhasználásra. Tv-hez és számítógéphez is más modellek lehetnek a legjobbak. Természetesen továbbra is az egyik legfontosabb meghatározó az eszköz belső tárhelyének a mérete. Logikus döntés már ismert gyártók termékei közül választani. Jellemzően ők hosszabb garancia időt is szoktak biztosítani. 

Napjainkban már elérhetőek a fizikai védelemmel felszerelt modellek. Jó megoldás, mert ezek képesek megvédeni az eszközt a hétköznapi sérülésekkel szemben. Egyes modellek kifejezetten kültéri használathoz lettek tervezve. Ezek esetében erről az IP68-as védelmi szint gondoskodik. A külső merevlemezek számtalan méretben és tulajdonsággal felszerelve elérhetőek, illeszkedve ezekkel a felhasználók változatos igényeihez.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: