DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Retro

Retro - Alkoholcsempészetből Amerika nemzeti sportja

Hét évtizeddel ezelőtt történt valami, ami gyökeresen megváltoztatta az Egyesült Államok autósportját: keretek közé szorították a már akkor is nagyon népszerű stock car-versenyzést.

1947-ben éppen ezen a napon fektették le az egységes szabályokat és alkották meg a NASCAR alapjait, a sorozat pedig azóta egyrészt Amerika nemzeti sportja lett, másrészt a világ minden táján népszerűnek számít.

Pedig az egész nem is sportnak indult, egyszerűen csak a '30-as évek fenegyerekei, az autószereléshez és tuningoláshoz értő fiatalok egyre jobb technikákkal próbáltak meglógni a rend éber őrei elől - erre azért volt szükségük, mert Amerikában abban az időben virágzott az alkoholcsempészet. Az akkori szesztilalom mellett nagyon gyorsan kellett egyik helyről a másikra eljuttatni az otthon főzött whiskyt, amihez mindenképpen gyors, mozgékony autókra volt szükség, amelyeket a garázsban próbáltak fejleszteni.

Ezek a fiatalok azonban egy idő után rájöttek arra, hogy ezekkel az autókkal versenyezni is lehet, nem sokkal később megjelentek az első pályák is, de ekkor még az éppen aktuális szabályok helyszínről helyszínre változtak. Az érdeklődés mindenesetre nőtt, egyre többen voltak kíváncsiak ezekre a versenyekre, az autókra és a pilótákra is, de továbbra is eléggé "underground-stílusban" zajlott az egész, gyakorlatilag a korabeli Halálos Iramban-történetet láttuk.

original



A '40-es években Bill France volt az, aki felismerte, hogy szervezett keretekre és egységes szabályokra van szükség ahhoz, hogy igazán kiteljesedjen a történet - ő szervezte meg az események középpontjának számító Daytona Beachen az első gyűlést, amelyen a szerelők, tulajdonosok, sofőrök jelentek meg. Mindez 1947. december 14-én történt, a gyűlés végén pedig megalakult a National Association for Stock Car Racing, vagyis a NASCAR: az első versenyre alig két hónappal ezt követően került sor, a széria pedig szárnyalni kezdett. 

Az ötvenes években egyre nagyobb tömegek látogattak el egy-egy versenyre, 1952-ben már Kanadában is rendeztek futamot, 1959-ben megrendezték az első Daytona 500-at (a Daytona International Speedway nyitófutamát), 1960-ban megnyíltak az első super speedwayek. A technika változásával a sportág is sokat változott, létrejöttek új versenypályák, új divíziók, a '80-as évektől pedig a televízióban is követhetőek voltak a futamok. A '90-es évek közepétől aztán Amerika nemzeti sportjává vált: címlapon szerepelt a legfontosabb magazinokban, több, mint százmillióan nézték a közvetítéseket és kezdett elterjedni az egész világon.

Ma Amerikában az NFL mellett ez a legnépszerűbb sportág a tv-nézők és a helyszínre kilátogatók számát tekintve, valóban nemzeti sportágként tekintenek, világszerte pedig több, mint százötven országban közvetítik. Így lett az alkoholcsempészek időtöltéséből a világ egyik legnagyobb autósport-szériája...

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: