DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Csomagtartóban csempészte Ecclestone a pályára Piquet-t

Háromszoros világbajnok nem lesz mindenkiből, csak a kivételesen elszánt versenyzőkből: Nelson Piquet autót mosni és földön aludni is hajlandó volt a Brabhamnél, hogy vezethessen.

A brazil versenyző negyven éve – 1980. március 30-án –, a Long Beach-i Nagydíjon szerezte meg első Formula-1-es győzelmét a Brabham színeiben. Hét éven át volt a csapat tagja, amellyel háromból két világbajnoki címét is szerezte. Bár Piquet az Ensign és BS alakulatokkal teljesítette első négy nagydíját, utána rögtön átpártolt a Brabhamhez, amelyhez aztán hosszú ideig hűséges volt.



A csapatot akkor a Formula-1 későbbi irányítója, Bernie Ecclestone vezette sajátos módszereivel. A most 89 éves brit felidézte, milyen akarás volt a fiatal Piquet-ben, mikor be akart kerülni az akkoriban futamgyőztesként számontartott istállóba – ő maga is alaposan próbára tette:

„Amikor megtaláltuk Nelsont Brazíliában, az autóm csomagtartójába zárva érkezett meg a pályára” – beszélt a PA Sportnak a nem mindennapi kezdetről Ecclestone. „Nem volt belépőnk, amit adhattunk volna neki, de Nelsont nem érdekelte. A régi iskolához tartozott, lemosta az autót, beállt a szerelők közé.”

„Még a földön aludni is hajlandó volt, ha kellett. Megcsinált mindent, amit mondtunk neki, annyira elkeseredetten a Formula-1-be akart jutni. Amikor Angliába érkezett, nem volt szállása, ezért azt mondta, a kamion alatt is szívesen aludna. Ezért az első tesztnapon 1979-ben azt mondtam az egyik szerelőnek, Bob Dance-nek, hogy tegyen egy hálózsákot a teherautó alá, és mondja azt Nelsonnak, ott kell aludnia. Akkor majd meglátjuk, tényleg annyira elszánt-e. És nem volt vele problémája!” – idézte fel Ecclestone, mikor próbára tette a brazilt.

„Nelsonnak jó angol humorérzéke volt. Különleges pilóta volt, szuper versenyző, aki győzni akart” – dicsérte Piquet-t, aki Ecclestone csapatfőnöki regnálásának legeredményesebb pilótája volt. A páros máig is baráti kapcsolatban maradt: „Jó formában van. Normál esetben találkoznánk egymással, de a világ mai helyzetében ez nem könnyű.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: