DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

Retro - Kobayashi, a műfű és a Gangnam Style

Ha valamire, akkor a fenti dolgokra emlékezhetünk a 2012-es Koreai Nagydíjról, amelyet október 14-én rendeztek Yeongamban. Ám miközben a McLaren szörnyű versenyt futott, a tabella élén is változás történt.

button-korea-2012 



Rövid, az F1-es naptárban töltött négyéves periódusából harmadszor látogatott el a sorozat a dél-koreai pályára ebben az évben, ahol a fő kérdés az volt, hogy képes lesz-e még a szezon közepén váratlanul a tabella élére álló Fernando Alonso ellenállni az egyre erősebb Red Bull és Sebastian Vettel nyomásának.

A pole-t a másik Red Bull-lal Mark Webber szerezte meg, méghozzá a szezon során először, de vezetése nem is tartott tovább néhány méternél, Vettel ugyanis jobb rajtjával átugrotta őt a második helyről. Ugyanígy a második sorban is jobban jött el Alonso Hamiltonnál, és érdekes módon a harmadik és negyedik sorban is megelőzte a páros számú rajthelyről startoló pilóta a mellőle indulót.

A 3-as kanyar aztán rögtön hozott is egy nagy balesetet, amikor Kamui Kobayashi nem tudta időben megállítani a Sauberjét, így a hosszú egyenes végén eltalálta Jenson Button McLarenjét, azonnal kiütve a versenyből a törött felfüggesztésű britet is.  Emlékezetes lehet az is, ahogy Button ritka dühkirohanásainak egyikét osztotta meg a világgal a rádióban. „Kobayashi, mekkora idióta!”

A wokingi istálló vesszőfutása ezzel még nem ért véget, hiszen Hamilton sem tudta maximalizálni a lehetőségeit. Neki autójának stabilizátorával adódtak gondok, ami tempóvesztést eredményezett, így idővel Massa és Raikkönen mögé is visszacsúszott. Problémáit tovább tetőzte, amikor a verseny végéhez közeledve a pálya mentén elhelyezett műfűréteg egy darabját felszedte a McLaren, és az felakadt az egyik oldalszekrényben. Az autó egyensúlya teljesen felbomlott, Hamilton pedig további pozíciókat veszített, és miután a két Toro Rosso, Vergne és Ricciardo is megelőzte, csak a 10. helyen ért célba, egy pontot gyűjtve csapatának.

Az élen eközben nem lehetett sok mindenről beszámolni: Vettelt intették le elsőként Webber és Alonso előtt, a német pedig győzelmével hat ponttal átvette a vezetést Alonsótól a tabellán, amikor még négy verseny hátravolt a szezonból.  

És hogy miért került a címbe a Gangnam Style? Nos, abban az évben robbant be a világ popkultúrájába a dél-koreai előadó, Psy ezt a címet kapó zenéje, ami az F1-es paddockot is lázba hozta, sőt, a számnak F1-tematikájú videóklippje is született. Mi több, a verseny végén a kockás zászlót is maga Psy lengethette meg.

newey-korea-vettel

Adrian Newey a pezsgőzés előtt előhúzta legújabb technikai találmányát, a búvárszemüveget!
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: