DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Retro – Mansell és Fangio Dubajban

Több mint 40 évvel ezelőtt tartottak egy Dubaj Nagydíjat, amely érdekes szelete a motorsport történetének: nem volt F1-es verseny, de korábbi és jövőbeli világbajnokok serege vett részt rajta.

A Formula-1 2004-ben látogatott el első közel-keleti versenyhelyszínére, Bahreinbe, majd öt évvel később Abu Dhabiban is nagydíjat rendeztek – mégsem ezek voltak az első alkalmak, amikor F1-es pilóták mérkőztek meg egymással a régióban és országban. Évekkel korábban, 1981. december 4-én rendeztek egy Dubaj GP-t, igaz, ez csak nevében volt nagydíj, na meg a résztvevők impozáns névsorának köszönhetően.



A kétnapos versenyre, amelyet az Egyesült Arab Emírségek alapításának 10. évfordulójára rendeztek – idén ezt ünnepelték 44. alkalommal –, a Formula-1 múltjának olyan sztárjai érkeztek, mint Juan Manuel Fangio, Jack Brabham, Stirling Moss vagy John Surtees. De az aktuális mezőny több tagja is eljött, akiknek szezonja másfél hónappal korábban ért véget Las Vegasban: például John Watson, Keke Rosberg, Bruno Giacomelli, vagy a mindössze első teljes szezonját befejező Nigel Mansell. Le Mans-i és egyéb motorsportsztárok is érkeztek.

A „nagydíj”, amelyet a miniszterelnök és dubaji emír, Rashid bin Saeed Al Maktoum sejk patronált, felvonulással kezdődött, autók, gokartok, buggyk és egy rendőrségi díszzenekar részvételével, majd a dubaji vízisíklub is bemutatózott. A parádét Walt Cunningham, a NASA korábbi asztronautája vezette.

Ezt a hírességek versenye követte a 2,6 kilométeres, semmiből felhúzott pályán, egy 10 körös futam, amelynek minden résztvevője Citroen CX autókat vezetett. A futamot az Alfa Romeo F1-ese, Giacomelli nyerte, bár ez kevésbé számított. „Csak a szórakozásról szólt, semmi komoly nem volt benne” – idézte fel évek múltán a versenyt Stirling Moss. Az esemény valójában roncsderbivé fajult, Moss különösen Dan Gurney ámokfutását emelte ki. Végül mindössze hatan értek célba.

Az Egyesült Királyságbeli Aston Martin klubtól kölcsönkapott autókból – olyan régiségekkel, mint az 1948-as Spa Special – állt egy betétfutam, valamint zömében Ford Caprisokból egy másik. A Marlboro Cup klasszikus sportkocsiknak szólt, ezen Nick Mason, a Pink Floyd régi autókért rajongó dobosa is rajthoz állt.

Az ötszörös világbajnok, a 70 éves Fangio nem vett részt a hírességek versenyén, ám Moss-szal együtt egy Mercedesszel és Maseratival bemutatóztak. Az argentin számára kellemetlenül alakult a kirándulás, ugyanis infarktust szenvedett az autóban, de egy kórházban töltött hét után rendbejött.

Bár az eseménynek nevét leszámítva nem volt sok köze egy királykategóriás nagydíjhoz, mégis ez volt az első alkalom, hogy F1-es autó az Emírségek földjére gurult: három modell körözött a pályán bemutató gyanánt, Mario Andretti 1978-ban bajnoki címet nyerő Lotusa, valamint egy Theodore és McLaren – ezekkel körrekord-kísérleteket hajtottak végre a pályán, a győztesnek pedig 5000 dollár jutalmat adtak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: