DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Retro

Retro – Top Gear-műsorvezető az F1-ben

Kevesen tudják, de az eredeti Top Gear-szériában a leghosszabb időt eltöltő műsorvezető a Formula-1-ben is szerepelt – sőt dobogóra is állhatott F1-es versenyen, igaz csak a brit nemzeti sorozatban.

A ma 64. születésnapját ünneplő Tiff Needell valószínűleg pusztán versenyzői karrierje miatt sosem kerülhetett volna be a Retro-rovatba, hiszen igen mérsékelt sikereket ért el, legalábbis a rovat más szereplőihez képest. Az 1951. október 29-én született brit versenyző az 1975-es években előbb hazája Formula Ford-bajnokságában, majd később a Formula-3-ban szerepelt, 1979-ben pedig az Aurora-sorozatban, azaz a brit nemzeti Formula-1-es bajnokságban.

tiff

Needell az F1-ben


Már ebben az évben volt esélye bemutatkozni az F1-es világbajnokságban is, csakhogy megfelelő licensz híján erre nem kerülhetett sor, a következő évben viszont beugróként megkapta a nagy lehetőséget – a Long Beachen életveszélyes sérüléseket szenvedő Clay Regazzoni helyén az Ensign csapatánál. Belgiumban sikeresen kvalifikálta magát a rajtrácsra, ám motorhiba miatt kiesett, Monacóban viszont esélye sem volt beférni a 20 induló közé.

Ezzel a két hétvégével véget is ért Needell F1-es karrierje, nem ez hozta meg számára az igazi ismertséget, ahogy Le Mans-i karrierje sem, bár összesen 14 alkalommal állt rajthoz a 24 óráson, s 1990-ben egy Porsche volánja mögött az abszolút harmadik helyet szerezte meg. Tiff Needellt ugyanis elsősorban televíziós műsorvezetőként és újságíróként ismerjük, hiszen 1987 és 2001 közt ő volt az eredeti Top Gear-sorozat egyik házigazdája, s a mai napig a Top Gear magazin egyik szerzője.

Needell és Clarkson egy réges-régi Top Gear-epizódban

Később, amikor a szériát 2001-ben megszüntette a BBC (egy évvel később indították újra Clarksonék), a stáb nagy része a Channel 5-höz igazolt át, ahol beindították a Fifth Gear című műsort, melyet többszöri költözés után ma is ő vezet Vicki Butler-Henderson és a később csatlakozó Jonny Smith oldalán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: