DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Retro

Retro – Ahol a legjobb volt Ahola

2012-ben ezen a napon távozott az élők sorából Mika Ahola, minden idők egyik legkiválóbb és legeredményesebb enduro motorosa. Máig ő az egyetlen olyan versenyző, aki az enduro világbajnokság mindhárom kategóriájában (E1, E2, E3) vb-címet szerzett.

1974. december 13-án látta meg a napvilágot Finnországban, és 1993-ban, 19 éves korában mutatkozott be az enduro világbajnokságon a Husqvarna színeiben. Innentől egészen 2011-ig minden évben ott volt a vb-mezőnyében, és öt bajnoki címe mellett hét további alkalommal fért fel a világbajnoki dobogóra.

Versenyzett a TM, a VOR és a Husqvarna gyári csapatában is, de legnagyobb sikereit a Hondával érte el. 2006-ban csatlakozott a hangvillásokhoz, abban az évben második lett a vb-n, de a következő öt évben már nem talált legyőzőre. 2007-ben az E2-es, 2008 és 2010 között az E1-es, 2011-ben pedig az E3-as kategóriában hódította el a világbajnoki címet.



Emellett az International Six Days Enduro (ISDE) versenyen is sikert sikerre halmozott, hiszen összesen hét bajnoki címig jutott a finn csapat színeiben, és három alkalommal ő bizonyult az abszolút leggyorsabbnak a versenyzők közül. 

2012. január 1-jén jelentette be visszavonulását, de az edzésekkel nem hagyott fel, egy spanyolországi tréningen nagyot bukott, és néhány héttel később, január 15-én tragikusan fiatalon, 37 éves korában belehalt belső sérüléseibe. Talán csak a Jóisten volt kegyes hozzá, és így kímélte meg a nagy bajnokot a versenyzés nélküli léttől, és remélhetőleg most már odafent, az égi versenypályákon húzza a gázkart és veszi a nehezebbnél nehezebb akadályokat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: