DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Retro – Egy legendás név megkezdte útját

1957-ben ezen a napon jelentette be Colin Chapman, hogy csapatával nevezni fog a következő szezon F1-es világbajnokságába. A Lotus máig a sport történetének egyik legsikeresebb alakulata.

A cikk eredetileg 2014-ben íródott.

A híres csapatfőnök Chapman még maga is autóversenyzőként kezdte, sőt, egy Formula-1-es futamra is kvalifikálta magát 1956-ban Reimsben. A statisztikákban viszont azért nehéz megtalálni a nevét, mert a verseny rajtjáig már nem jutott el. Az időmérőn ugyan a kiváló 5. rajthelyet szerezte meg a Vanwallal, ám ezt követően nekiütközött csapattársa, Mike Hawthorn autójának, és a balesetben megsérült járgányát már nem tudták megjavítani időben.

hill-g_58_monaco_01



Chapmannek ennyi elég is volt a kormányforgatásból, és végleg a technikai oldal felé fordult, 1952-ben megalapított csapata, a Lotus képében. Eleinte sportautó- és F2-es versenyeken vettek részt, ám 1957. december 10-én Chapman bejelentette, hogy a következő évtől a Formula-1-ben is megejti debütálását az alakulat. A sport történelemkönyvében pedig ezzel új fejezet kezdődött.

Első évükben ugyan még visszafogottan teljesítettek Graham Hill-lel és Cliff Allisonnal a volánnál, hiszen mindössze egy pontszerzés jött össze az átalakított F2-es autójukkal, de a fejlődés nagy léptekben történt, magával hozva számos technikai újítást, amelyek mind Chapmannek és tervezőgárdájának innovatív agyszüleményei voltak.

fittipaldi02

A Lotus 18-assal aratott első győzelmükig csak 1960-ig kellett várni, ekkor Stirling Moss Monacóban vezette sikerre az autót, innen pedig nem volt megállás: 1978-ig hat egyéni és hét konstruktőri címet szereztek olyan versenyzőkkel, mint Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt, Emerson Fittipaldi és Mario Andretti.

Chapman 1982-es halála és a tulajdonosváltás azonban hosszú távon megpecsételte a csapat sorsát: a Lotus innentől már nem volt a régi. Utolsó fellángolásukat Ayrton Senna idején élték, ám az egyre nagyobb pénzeket felemésztő F1 válsága 1994-ben őket is utolérte, és a csapat nem tudta tovább folytatni a szereplést az autósportok élvonalában.

A Lotus név persze ma is jelen van az F1-ben, ennek viszont már vajmi kevés köze van az egykori csapathoz és az enstone-i istálló is igyekszik saját történelmét különválasztani az attól, amit a legendás Chapman képviselt. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: