DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Retro - Egy kevésbé ismert verekedés története

Egy elfeledett brazil versenyző, aki egy tragikus F1-es hétvégén összeverekedett honfitársával, majd miután számos kategóriában kipróbálta magát, 50 évesen a diszkók felé vette az irányt. Raul Boesel különös élete.

Boesel 1957-ben ezen a napon született a brazíliai Curitibában, és bár a hazájában fellángoló versenyzési hullámot meglovagolva 1982-ben eljutott az F1-be, ott Emerson Fittipladi és Nelson Piquet árnyékában aligha termett számára babér. Első szezonját a March-nál, a másodikat a Ligiernél teljesítette, összesen 23 futamra kvalifikált, és alighanem észrevétlenül tűnt volna el, ha nincs az 1982-es Kanadai Nagydíj időmérőjén történt incidense.

20136181542725_raulboesel_O



Történt ugyanis, hogy miközben honfitársa, a Fittipaldit vezető Chico Serra utolsó gyorskörét teljesítette, megpróbálva bekerülni a 26 leggyorsabb autó közé hogy elrajtolhasson a futamon, Boesel feltartotta őt, emiatt pedig nem tudta magát kvalifikálni. Serrának sem kellett több, a bokszban autójából kiszállva azonnal odafutott Boeselhez, és rövid szóváltás után olyannyira egymásnak estek, hogy a csapatszemélyzetnek kellett közbeavatkozni és szétválasztani őket.

Az összetűzés hamar feledésbe merült, hiszen a másnapi futam rajtjánál Riccardo Paletti halálos balesete árnyékot vetett a hétvégére (ennek részletei is láthatóak a verekedéssel kezdődő videó második felében).

Boesel két F1-es szezonját pontszerzés nélkül abszolválta, legjobb eredményeként az 1983-as Long Beach-i hetedik helyre tekinthet. Ám a sorozatból való gyors távozása után is megtalálta a helyét, elsősorban az Egyesült Államokban: több mint tíz évet húzott le győzelem nélkül a CART-ban, de megnyerte a daytonai 24 órás versenyt és még 2002-ben is rajthoz állt az IndyCarban. Bár közel sem került Brazília legsikeresebb autóversenyzőihez, Curitiba versenypályája mégis az ő nevét viseli.

Boesel a visszavonulása után sem volt képes tétlenül otthon ülni, így 2007-ben, 50 éves korában DJ-karrierbe kezdett. Alább egy fellépésének részlete nézhető és hallgatható meg, amiből kiderül, hogy munkásságára a versenyzői múltja is hatással volt, hiszen a mix közben olykor egy versenyautó hangja is felcsendül. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: