DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Rali

„Anyázásig” fajult a sérült WRC-pilóta ügye

A személyeskedés határát bőven túllépő választ kapott Lorenzo Bertelli, akihez a vád szerint nem küldtek időben mentőt, miután megsérült a Portugál Ralin. A pilóta világhírű édesanyja is szóba került.

Az FIA WRC Bizottság elnöke, Carlos Barbosa, aki egyúttal a portugál autós szövetség első embere is, kőkemény választ adott Lorenzo Bertelli és csapata, az FWRT vádjaira, akik azt állították, hogy a Portugál Rali szervezői veszélybe sodorták a versenyző testi épségét. A vád szerint annak ellenére sem szakították félbe a tizedik gyorsasági szakaszt, s küldtek azonnali orvosi segítséget, hogy a balesetet szenvedő versenyző állapota ezt megkövetelte volna, amit egy véletlenül épp a közelben tartózkodó mentőápoló is megerősített. A történetről részletesen itt olvashattok.

Barbosa válaszában visszautasította Bertelli vádjait, s nem maradt említés nélkül a versenyző édesanyja sem, aki nem más, mint Miuccia Prada, a Prada divatcég vezető tervezője, az alapító unokája. „Lorenzo Bertelli nagyon idegesen várta, hogy az édesanyja karjaiban lehessen, pusztán ennyiről volt szó. Azért akarta megállíttatni a szakaszt, hogy az édesanyja berepülhessen a helikopterével, és felvehesse őt, hogy ne kelljen várnia. Ez Olaszországban talán így megy, de Portugáliában nem így csináljuk a dolgokat.”

A szövetség elnökének érvelésében egyébként szintúgy szerepet kapott a helyszínen tartózkodó mentőápoló, csak éppen más kontextusban: „Vele volt egy mentős, aki minden 5-10 percben jelentést adott az állapotáról. Teljesen rendben volt, csak éppen nagyon izgatott lett, és azon balhézott, hogy várnia kell. Azt gondolja, hogy mindent megváltoztat az, hogy ő a Prada-család sarja...”

bertelli_borul



Bertelli viszont kissé máshogy látja a történteket... Az olasz versenyző szintén az Autosportnak nyilatkozott: „Húsz perc után majdnem összeestem, nagyon rosszul éreztem magam. Megkértem Giót, a navigátoromat, hogy nyomja meg az SOS-gombot. Nem vagyok orvos, mindenesetre még hasonlót sem éreztem eddig életemben, egyszerűen nem volt normális ez a dolog. Miután már két órája vártunk, az egyik néző, aki történetesen egészségügyi szakember volt, újra hívta a szervezőket, és elmondta, hogy túl sok lenne, ha még egy-másfél órát kellene várnunk.”

„Mégis mi értelme van annak a gombnak, ha megnyomjuk, és nem történik semmi? Az édesanyám aggódott, teljesen természetes, hogy aggódott, hiszen fejsérülésem volt. Ezért ment a szervezőkhöz, és kérte őket arra, hogy állítsák le a szakaszt, s küldjék értem az orvost. Őrült egy helyzet volt, remélem, hogy soha többé nem történik meg ilyesmi.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: