DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 9. szerda

Most értek véget Wolff és a Mercedes mézeshetei?

Ha igen, akkor ezek elég hosszúnak bizonyuló mézeshetek voltak… Az 1996-os F1-es világbajnok Damon Hill mindenesetre ennek a véleményének adott hangot a Kínai Nagydíjon, azzal együtt, hogy szerinte Lewis Hamilton attól a pillanattól kezdve, hogy először beleült az újgenerációs autóba, tudhatta, hogy komoly baj van a csillagosoknál.

wolff-2024

Hill szerint Wolff a múlt évtized első számú sikersorozatáért nagyon sokat köszönhet az alapokat lerakó Ross Brawnnak, most viszont rá vár a feladat, hogy visszavezesse a siker útjára az alakulatot: „Totónak hosszú mézeshetek jutottak, egy fantasztikusan sikeres időszak a csapatnál, amibe ő belekerült. Ross Brawn sokat tett az alapozásért. Most viszont nehéz neki, az igazi munka akkor kezdődik, amikor elrontasz valamit, amikor valami nem megy jól.”

„Ezt elég nehéz feldolgozni. Ez az ő dolga, ő a főnök, neki kell kiderítenie, mi siklott félre, és ki nem mondja meg neki, hogy mi nem megy jól a csapaton belül” – mondta Hill, akivel az F1-es pilótaként nem sok vizet zavaró, szakértőként viszont kimondottan népszerű Karun Chandhok is egyetértett azt illetően, hogy Wolffnak meg kell találnia, miért nem tudja a csapat kellőképpen kihasználni a rendelkezésére álló erőforrásokat.

russell-melbourne

Mick Schumacher is fánkozni kezdett a leintés után, a Haas leállította

A Formula-1-től talán időszakosan, talán végleg elbúcsúzó Mick Schumacher a dobogósokhoz és Sebastian Vettelhez hasonlóan egy kis füstöléssel akarta emlékezetessé tenni vasárnapját.

A csapat azonban megszakította és rászólt: „Sajnálom Mick, abbahagynád a fánkozást? Légy szíves, tényleg. Bocsánat, de nem csinálhatod.” Mire Schumacher nem épp boldogan válaszolt: „Én is szeretlek.”

A felvétel mellé tettek egy 2021-es felvételt is, szintén a levezető körről – akkor a Haas még nem tiltakozott a fánkozás ellen.

Itt a Gokart-ob 2023-as naptára

A Facebookon tette közzé a Magyar Gokart Szövetség a 2023-as Gokart Országos Bajnokság versenynaptárát. A szezon április első hétvégéjén kezdődik majd Kecskeméten, végül október második felében zárul - szintén a Gokart Stadionban. Négy helyszínen hat versenyhétvégét rendeznek 2023-ban, összesen nyolc kategória részvételével.

A MiniDrivers is elbúcsúzott Vetteltől

A spanyol karikaturista és animátor is elbúcsúzott a visszavonuló Sebastian Vetteltől.

Vízbe dobták, aztán megkötözve átadták az AlphaTaurinak De Vriest

A Mercedesnél szokás egy kellemetlen rituáléval búcsúztatni az elköszönő csapattagokat – nem volt kivétel Nyck de Vries sem, aki utolsó versenyét teljesítette tartalékpilótaként. A hollandot először belevágták a kikötő vízébe, aztán egy kiskocsira tették – gyorskötözővel még oda is rögzítették –, hogy áttolják új csapatához. De Vries még élvezte is a dolgot, legalábbis erre utal, hogy a sörét lazán a kezében tartotta.

 

Videó: így zajlott a szezon utolsó futama

Hét percben foglalta össze a szezon 22., egyben utolsó versenyét a Formula-1 YouTube-csatornája. Lássuk, miként nyerte 15. versenyét Verstappen és hogyan dőlt el a Leclerc-Perez párharc a második helyért.

 

Tippeltek a pilóták, ki nyeri a futball-vb-t

A legtöbben inkább csak hazabeszéltek, néhányan pedig elbohóckodták a dolgot, de azért kaptunk egy-két értékelhető választ is a pilótáktól azt illetően, hogy ki fogja megnyerni a vasárnap kezdődő labdarúgó-világbajnokságot.

 

Friss helyzetjelentés Abu Dhabiból: Vettel tortát, Gasly sorfalat kapott

Helyszínen lévő tudósítónk, Mészáros Sándor hívta fel figyelmünket, hogy az utolsó Formula-1-es versenyére készülő Sebastian Vettelt egy idei sisakját mintázó tortával lepték meg a mai napon, amit sikerült is lefotóznia kollégánknak, ahogyan jelen volt az AlphaTauri garázsa felé sétáló Gasly számára felállított díszsorfalnál is, aki utolsó versenyére készül a Red Bull kötelékében, miután 2023-ban Esteban Ocon csapattársa lesz az Alpine-nál.

 

Újítás a dobogón: mostantól medált is kapnak a győztesek

A sprinteken már láthattuk, hoy a versenyzők érmeket kapnak az eredményhirdetéskor, most pedig azt közölte az FIA, hogy az idei Abu Dhabi Nagydíjtól kezdődően minden egyes pódiumceremónián érmet kap a győztes, amelyet később meg is tarthat - tudta meg az elsők között a helyszínen tartózkodó Formula.hu.

Mivel a dobogón átnyújtott trófeákat nagy százalékban a csapatok tartják meg, a versenyzők pedig jó esetben csak replikákat kapnak, ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség azt találta ki, hogy minden verseny után érmet adnak át az elsőnek, aki azt meg is tarthatja, így kapva valami kézzel foghatót teljesítménye elismeréseként.

A medálon ezen felül rajta lesz minden hétvégén, hogy az adott futam hányadik az F1 történetében, így a mai verseny után az 1079. nagydíj győztesének akasztják majd nyakába a medált, ami egyben az első lesz a száguldó cirkusz történetében.

Így búcsúztatja édesapja a visszavonuló Vettelt

Megható videóval búcsúztatja négyszeres világbajnok fiát Norbert Vettel, aki az Abu Dhabi Nagydíjat követően szögre akasztja a bukósisakot. A képre kattintva tekinthető meg a videó!

Ez történt az utolsó 2022-es időmérőn

A képre kattintva megtekinthetitek a szezon 22., egyben utolsó kvalifikációjának összefoglalóját.

Ne maradj le: délelőtt F2, délután F1

Elérkeztünk a szezonzáró futam napjához, Abu Dhabiban zárul a 2022-es Formula-2-es és Formula-1-es szezon. Előbbin Logan Sargean szuperlicenszpontjai és ezáltal williamses szerződése miatt lehet izgulni, utóbbin pedig Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Mick Schumacher (egyelőre?) utolsó versenyét élhetjük át.

 

A vasárnapi program:

10:00 Formula-2, második futam (M4 Sport)

14:00 Formula-1, futam (M4 Sport)

„Vigyázni fogok Sebre” – Alonso szeretné, ha jó futammal búcsúzna Vettel

F1-es karrierje utolsó futamára készül Sebastian Vettel, korábbi nagy ellenfele, Fernando Alonso pedig megígérte, hogy vigyázni fog rá: egymás mellől rajtolnak, de a spanyol szeretné, hogy a paddockban már szinte kedvenccé vált, a hétvége során többször is elbúcsúztatott négyszeres világbajnok na essen ki egy elsőkörös baleset miatt.

„Nem arról van szó, hogy próbáltuk segíteni, de próbálunk odafigyelni rá, amikor meglátjuk a tükörben vagy épp gyors kört teljesít, ilyesmi. Sima hétvégét szeretnénk neki. Holnap ő rajtol kilencedikként, én pedig tizedikként, és vigyázni fogok rá a startnél, illetve az első körben. Remélem, hogy mindketten meglátjuk a kockás zászlót” – mondta az időmérő után Alonso.

 gs

fotó: F1

Dedikált motorborítást kapott ajándékba Vettel a Ferraritól

Nemcsak jelenlegi csapata, az Aston Martin búcsúzik a visszavonuló Sebastian Vetteltől, hanem a Scuderia is, amelynek színeiben hat szezont töltött a német, aki számos győzelmet szerzett a Ferrarinak, a hőn áhított vb-cím azonban nem jött össze. A maranellóiak egy a szerelők által aláírt motorborítást ajándékoztak a négyszeres világbajnoknak, az elkészült csoportfotót pedig Vettel egyik ikonikus mondását átalakítva osztották meg: „Mindenki Seb-rajongó. Még ha azt is mondják, hogy nem, akkor is Seb-rajongók” – írta a Twitteren a Ferrari a németről, aki néhány éve a Scuderiáról nyilatkozott ugyanígy tréfásan.

Több mint négy év után sajátította ki újra az első sort a Red Bullt

Max Verstappen nyerte a 2022-es szezon utolsó időmérőjét Abu Dhabiban, Sergio Perez pedig a második helyen végzett, így a Red Bullok indulhatnak vasárnap az első rajtsorból. Bármily hihetetlennek hangzik a tavalyi egyéni vb-siker és az idei dupla diadal fényében, de egészen a 2018-as Mexikói Nagydíjig kell visszamennünk, hogy hasonlót láthassunk a bikáktól: a bő négy évvel ezelőtti versenyen Daniel Ricciardo szerzett pole-t Verstappen előtt (a hibrid érában csak ez a két alkalom volt, amikor kisajátították az első sort). Ha vasárnap kettős győzelmet aratnak, az már nem lesz annyira ritka jelenség, elvégre az idén is összejött már ötször az energiaitalosoknak.

verstappen-perez-redbull-day2-abudhabi

Wolff: Gondját viselhetjük Schumachernek

Néhány napja hivatalosan is eldőlt, hogy Mick Schumacher 2023-ban már nem lesz a Haas pilótája, Nico Hülkenberg veszi át a helyét. Így a német már csak tesztversenyzői szerepkörben maradhat a Formula-1-ben – és úgy fest, erre jó esélye is lehet, Toto Wolff Mercedes-főnök ugyanis a szombati sajtótájékoztatón a Formula.hu jelenlétében erősítette meg, hogy nyitottak a szerződtetésére: „Mick mindig is közel állt a szívünkhöz Michael vagy a teljes Schumacher család miatt. Ralf a DTM-ben versenyzett sokáig velünk, a fia pedig szintén Mercedesszel megy a GT-k között. Mick egy intelligens, jól nevelt fiatalember, aki hihetetlenül sikeres volt a juniorszériákban. Úgy hiszem, gondoskodhatunk róla, ha a helyzet úgy adódik.”

Márpedig a helyzet alighanem úgy adódik, ugyanis Mattia Binotto, a Ferrari csapatvezetője elmondta: jelenleg ők nem tudnak ülést biztosítani Schumachernek, így le kell majd ülniük átbeszélni, mi a legjobb a német szempontjából, aki jelenleg még a Scuderia akadémiájához tartozik. Wolff ugyanakkor azt is jelezte eközben, hogy még szó sincs arról, hogy aláírtak volna a némettel: „Még nem igazán vetettünk papírra semmit, nem is járunk közel a megállapodáshoz. Azért mondom ki ezt nyíltan, mert szerintem passzol hozzánk, és ezt össze kell hoznunk – amennyiben ő és Sabine [Kehm, Schumacher menedzsere – a szerk.] is akarja, aztán meglátjuk, hova jutunk.”

schumacher-haas-abudhabi

Hamilton megúszta a piros zászlós incidenst

Vizsgálták Lewis Hamiltont az Abu Dhabi Nagydíj harmadik szabadedzését követően, mivel a Pierre Gasly autójáról leszakadó törmelékek miatt belengetett piros zászló hatálya alatt előzhetett meg két versenyzőt is. A felügyelők megnézték a telemetriai adatokat, s arra jutottak, hogy bár Hamilton valóban éppen a piros zászlós jelzés kiküldésének pillanatában előzte meg Kevin Magnussen Haasát, a brit éppen gyorskörön volt előtte, ezért annak ellenére ment el a dán mellett, hogy azonnal elvette a gázt, amint érkezett a jelzés. Hamilton így elkerülte a büntetést – mint a stewardok kiemelték: ugyanígy jártak el Max Verstappen tavalyi hasonló zandvoorti eseténél is.

hamilton-fp3

fotó: DPPI

Takuma Sato egy fontos döntést hozhatott a karrierjével kapcsolatban

Minden jel arra mutat, hogy jövőre kizárólag az oválokon rendezett futamokon indul a japán versenyző. Az Indy 500 kétszeres győztese hosszú idő után tehát felhagyhat a teljes szezonos versenyzéssel, hogy az IndyCar mellett egy másik szériára is koncentrálhasson. Erről nemrégiben a menedzsere, Steve Fusek árult el néhány információt a Motorsportnak adott interjú során, aki elmondta, alapvetően csak a tulajdonsok, Dale Coyne és Rick Ware döntésére várnak.

„Még nem született végleges döntés, csak arra várunk, hogy Dale és Rick összerakja az utolsó darabokat. Nem tudom, miért tart ilyen sokáig, de most már mindenki tudja, mi a helyzet, szóval azt mondanám, az utolsó simításoknál tartunk, hogy összerakjuk az üzletet. Szerintem ez egy részmunkaidős megállapodás lesz, amit aztán kombinálhatunk néhány IMSA versennyel is. Az egyik Acura NSX GT3-mal mehetne, de ott nem tudok részletekbe bocsátkozni, mivel ez nem Rick tulajdona, a másik opció viszont a Rick Ware Racing LMP2-es programja lehetne” – összegezte Fusek.

Huff továbbra is Makaó királya: már a 11. győzelmét aratta a legendás pályán

Rob Huff a múlt hétvégén nem állt rajthoz a WTCR bahreini fordulóján a Zengő Motorsport bizonytalan helyzete miatt, de döntésében az is szerepet játszott, hogy inkább el akart indulni a most hétvégén rendezendő Makaói Nagydíjon, ahol egészen páratlan sikereket ért el a különböző odalátogató túraautós sorozatokkal, beleértve a WTCC-t és a TCR korábbi elitkategóriáit. A brit ezúttal a TCR Asia mezőnyét felvonultató Macau Touring Car Cup rajtrácsát erősíti az MG XPowerrel, s a 2012-es világbajnok annak rendje és módja szerint be is húzta a pole-t, majd megnyerte a szombati első futamot. Ez Huffnak immár a 11. győzelme Makaóban, amellyel tovább bővítette a saját rekordját: a második legtöbb makaói sikerrel Michael Rutter motorversenyző rendelkezik, szám szerint kilenccel. Vasárnap a túraautós ezt akár 12-re is növelheti, bár ott nehezebb dolga lesz, elvégre a fordított rajtrács értelmében csak a tizedik pozícióból fog startolni.

huff-makao-1

Robert Svarcman elégedett a fejlődésével

Több más csapathoz hasonlóan a Ferrari is lehetőséget adott egy tartalékosnak. A maranellóiaknál Robert Svarcman vezethetett, aki Carlos Sainz autóját kapta meg, végül a hetedik legjobb időt érte el az első gyakorlás során Abu Dhabiban, ahol később örömmel mesélt élményeiről. „A mai edzés jó volt, és elégedett vagyok a fejlődéssel, amit elértem. A hetedik helyen fejeztem be az edzést, és nagyszerűen éreztem magam az autóban, gond nélkül végig futottuk a tervezett programot. Először a fejlesztéseket próbálgattuk, a megszerzett adatokkal pedig elégedett volt a csapat. Alig várom, hogy kedden újra autóba ülhessek egy egész napos tesztelésre, ahol még több értékes tapasztalatot szerezhetek ezzel az autóval. Köszönöm a Scuderia Ferrarinak ezt a nagyszerű lehetőséget” – idézte őt az istálló sajtóközleménye.

Ikonikussá vált ujjmozdulatával köszöntek el a versenyzők Vetteltől a GPDA ülésén

Nem elég, hogy csütörtök este együtt vacsorázott a teljes Formula-1-es mezőny – azt az eseményt a kiszivárgott hírek szerint egyébként Lewis Hamilton szervezte –, pénteken a versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA ülése után is összeálltak egy csoportfotóra, ahol Sebastian Vettel védjegyévé vált mozdulattal köszöntek el a négyszeres világbajnoktól.

„Nem tudunk betelni egymással… Újabb együtt töltött este a GPDA szezon végi találkozóján, amelyen „találkozunk később” felkiáltással elköszöntünk Micktől, Danieltől és Nicholastól, valamint egy különleges bemutatót is tartottunk Sebastian számára” – írta a fotó mellé Alexander Wurz GPDA-elnök.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alex Wurz (@wurz_alex) által megosztott bejegyzés